tag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post3575167421485637090..comments2024-02-29T08:47:47.251+01:00Comments on pieprz czy wanilia fotografia i kulinaria: Jesienne muffinkiMałgośhttp://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.comBlogger14125tag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-6479956126934443132009-11-14T08:40:51.344+01:002009-11-14T08:40:51.344+01:00Kasiu, nie podlewałam wodą. Ale też muszę Ci uczci...Kasiu, nie podlewałam wodą. Ale też muszę Ci uczciwie przyznać, że w zeszłym roku kilka słoiczków puree mi co prawda nie spleśniało, a skwaśniało. Ale podejrzewam, że stało się tak dlatego, że poszłam na łatwiznę niestety i nie zapasteryzowałam ich, a jedynie nałożyłam gorące puree do czystych słoików i przewróciłam do góry dnem. Tak więc pasteryzacja obowiązkowa.Małgośhttps://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-84056744019812099392009-11-13T09:02:29.627+01:002009-11-13T09:02:29.627+01:00Małgosiu
A czy zamykane w słoiczkach puree podlewa...Małgosiu<br />A czy zamykane w słoiczkach puree podlewałaś trochę wodą, czy takie "suchsze" udało ci się zawekować? Trochę się boję, ze niejaka pleśń się nim zimą zainteresuje. No dobra, a teraz Kasia marsz do pracy, siedzę nad Kantem, którego nie da się ani okantować, ani puścić kantem. Zamiast literówek widzę muffinki :)NiedobrzeKasiaRedhttps://www.blogger.com/profile/03337006826311722874noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-49437584129875956452009-11-13T08:59:05.825+01:002009-11-13T08:59:05.825+01:00Donoszę, że nie pękłam, ktoś musi przez zimę mięty...Donoszę, że nie pękłam, ktoś musi przez zimę mięty dopilnować :). Ale one są tak boskie, że jutro przerobię je na ciasto urodzinowe dla moich dzieci. Żeby było dużo, a i ogłaszam od rana strajk głodowy do momentu podania słodkości.KasiaRedhttps://www.blogger.com/profile/03337006826311722874noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-79019693016483042042009-11-08T17:03:09.493+01:002009-11-08T17:03:09.493+01:00Ha! No to super! :) Kasiu, mam nadzieję, że jednak...Ha! No to super! :) Kasiu, mam nadzieję, że jednak nie pękłaś. :DMałgośhttps://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-25181985922224247902009-11-07T19:16:41.401+01:002009-11-07T19:16:41.401+01:00To powinno być zabronione, pęknę, bo takie one dob...To powinno być zabronione, pęknę, bo takie one dobre. Melduję, że wyszło na mleku ryżowym, są pyszne, lekko wilgotne, coś pomiędzy piernikiem a ciastem marchewkowym.KasiaRedhttps://www.blogger.com/profile/03337006826311722874noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-24482902217082634092009-11-06T22:22:56.552+01:002009-11-06T22:22:56.552+01:00Kasiu, ta maślanka jednak takiej wilgotności i pus...Kasiu, ta maślanka jednak takiej wilgotności i puszystości dodaje... Ja bym płynu trochę dodała, ale ponieważ nie znam mleka ryżowego - to nie umiem odpowiedzieć ile i jaki będzie efekt finalny... Nie umiem pomóc. :(Małgośhttps://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-74076199063865336952009-11-06T22:13:35.833+01:002009-11-06T22:13:35.833+01:00Małgosiu
Chciałam piec, ale doczytałam się w przep...Małgosiu<br />Chciałam piec, ale doczytałam się w przepisie maślanki, a ja niczego z mlekiem jeść nie mogę. Nie mam w domu jogurtu sojowego, mogłabym dodać mleko ryżowe. Czy ta maślanka mocno konieczna?KasiaRedhttps://www.blogger.com/profile/03337006826311722874noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-3521307985350242582009-09-02T09:23:28.041+02:002009-09-02T09:23:28.041+02:00dziekuję za pomoc :)dziekuję za pomoc :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-50768031440279259562009-09-02T09:13:15.543+02:002009-09-02T09:13:15.543+02:00Ano nie bardzo z tą surową dynią. Puree z dyni jes...Ano nie bardzo z tą surową dynią. Puree z dyni jest "mokre" co jest nie bez znaczenia dla konsystencji muffinek z tego przepisu.<br />Puree można przygotować samemu, na dwa sposoby. Pierwszy: pokrojony w kostkę miąższ dyni ugotować na parze (lub w garnku z minimalną ilością wody na dnie). Miękką dynię zmiksować blenderem na puree. Jeśli gotowana będzie w garnku - to w miarę dobrze odparować nadmiar wody, który zbierze się w garnku.<br />Drugi sposób - to upieczenie dyni w piekarniku. Wystarczy przekroić ją pół, albo lepiej na ćwiartki (oczywiście wydrążyć z pestek i włókien) i piec do miękkości. Potem wydrążyć łyżką miąższ i zmiksować. <br />Pozdrawiam.Małgośhttps://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-23920389075148123512009-09-02T09:02:46.415+02:002009-09-02T09:02:46.415+02:00Mam już dynię i plan zrobienia muffinek i tylko je...Mam już dynię i plan zrobienia muffinek i tylko jedno pytanie: jak zrobić puree z dyni??? Nie można dać surowej dyni ????<br />Pozdr.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-37136860445189108912007-10-24T20:41:00.000+02:002007-10-24T20:41:00.000+02:00Dziuniu, koniecznie! Ja słoikuję odkąd poraz pierw...Dziuniu, koniecznie! Ja słoikuję odkąd poraz pierwszy ten przepis wypróbowałam. Moje chłopaki niemal z dziobów sobie te muffiny wyrywają. Żadne inne nie smakują im, jak właśnie te.Małgośhttps://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-85397563150949529082007-10-24T20:01:00.000+02:002007-10-24T20:01:00.000+02:00Małgosiu, zrobiłam je dzisiaj, są faktycznie bardz...Małgosiu, zrobiłam je dzisiaj, są faktycznie bardzo smaczne :) Chyba muszę sobie puree zasłoikować na zimę, na mufinki :)Dziuuniahttps://www.blogger.com/profile/07773306159232498809noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-72169747841519039312007-10-16T09:11:00.000+02:002007-10-16T09:11:00.000+02:00Zdjęcia jak zdjęcia, ale te muffinki nasze najulub...Zdjęcia jak zdjęcia, ale te muffinki nasze najulubieńsze. :)Małgośhttps://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-49800360357708382282007-10-16T08:54:00.000+02:002007-10-16T08:54:00.000+02:00Małgosiu, bardzo ładne zdjęcia, szczególnie to z d...Małgosiu, bardzo ładne zdjęcia, szczególnie to z dyniami :))) A mufinki tez pewnie smaczne :)Dziuuniahttps://www.blogger.com/profile/07773306159232498809noreply@blogger.com