tag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post5848543735168016056..comments2024-02-29T08:47:47.251+01:00Comments on pieprz czy wanilia fotografia i kulinaria: Jabłecznik francuski. Weekendowa Cukiernia #11Małgośhttp://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.comBlogger36125tag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-12742752087147119472011-06-24T19:10:20.486+02:002011-06-24T19:10:20.486+02:00Dziękuję za pochwałę. :)
Co do ciasta, ja piekłam...Dziękuję za pochwałę. :) <br />Co do ciasta, ja piekłam właśnie w tortownicy o średnicy ok. 20-21cm i ciasto wyszło dokładnie takie jak na zdjęciu: nie było zbyt wysokie, ale też nie jakoś szczególnie płaskie. Co do mąki - nie wiem, o którą konkretnie chodzi? o mąkę tortową czy ziemniaczaną? Jeśli o tortową - to podejrzewam, że z powodzeniem można zamienić na inną (może luksusową?). Jeśli zaś pytanie tyczy mąki ziemniaczanej - to nie umiem jednoznacznie odpowiedzieć. Ja piekłam dokładnie tak jak przepis przewiduje... Nie wydaje mi się jednak, żeby ciasto miało nie wyjść z powodu zamiany jej na zwykłą mąkę pszenną. Może tylko odrobinę zaważy na lekkości ciasta... <br />Pozdrawiam i życzę udanego wypieku!<br />Ps. Proponuję jeszcze na wszelki wypadek zajrzeć na blog do autorki przepisu na jabłecznik francuski (wystarczy kliknąć na aktywny link, który wstawiłam przy przepisie). Może u niej znajdziesz bardziej konkretne odpowiedzi na pytania.Małgośhttps://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-64510834029812528462011-06-24T00:27:36.185+02:002011-06-24T00:27:36.185+02:00Witam,
Chciałabym upiec te ciasto bo wygląda napra...Witam,<br />Chciałabym upiec te ciasto bo wygląda naprawdę przepysznie. Z związku z tym mam 2 pytania: Czy można dodać zwyczajną mąkę? <br />Jak wyczytałam w komentarzach, ciasto jest dość niskie. Więc mogłabym piec w tortownicy o średnicy 21 cm? Nie grozi to zakalcem?<br />Ma pani świetnego bloga!<br />Pozdrawiam :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-15646011865756623222010-10-10T21:27:08.379+02:002010-10-10T21:27:08.379+02:00Dziękuję za odpowiedź :)
Ciasto faktycznie wyszło ...Dziękuję za odpowiedź :)<br />Ciasto faktycznie wyszło pyszne, ale zdecydowanie plackowate.<br />Ostatnio mam w ogóle pecha... czekolada w kąpieli wodnej mi się nie topi, a wysycha na wiór ;) wczoraj robiłam przepis z najnowszego "Sól i pieprz" i pierwszy raz w życiu starty ser się nie stopił a wysechł... to chyba przeczy prawom fizyki/chemii ;) <br />No ale i tak bywa.<br />Pozdrawiam :)Magdahttps://www.blogger.com/profile/07321740320583399857noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-20214176209501395972010-10-09T14:23:11.380+02:002010-10-09T14:23:11.380+02:00Za duża blaszka...?
Prawdę mówiąc miałam dokładnie...Za duża blaszka...?<br />Prawdę mówiąc miałam dokładnie taką samą uwagę, gdy robiłam to ciasto w ramach Weekendowej Cukierni (przepis zacytowałam dokładnie za autorką). Sama użyłam mniejszej tortownicy (20cm). A tak najlepiej to chyba z podwójnej porcji robić, choć o tym przekonałam się dopiero w trakcie... <br />To co widać u mnie na zdjęciu, to też raczej placek, niż wysokie, mocno wyrośnięte ciasto. Choć nadal bardzo smaczne.Małgośhttps://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-41841245732356083962010-10-09T13:03:35.240+02:002010-10-09T13:03:35.240+02:00Troszkę późno odkryłam ten przepis i właśnie ciast...Troszkę późno odkryłam ten przepis i właśnie ciasto się piecze :)<br />ale przyznam, patrzę na nie z niepokojem, bo wyszło mi tego ciasta malutko! No dosłownie na wysokość z 1,5 cm :( Nie wierzę, żeby mi taaaakie urosło jak na zdjęciach :( co zrobiłam źle?Magdahttps://www.blogger.com/profile/07321740320583399857noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-1527996646895822062009-09-20T17:50:13.411+02:002009-09-20T17:50:13.411+02:00Gosiu,
Jabłecznik francuski wg przepisu, który pod...Gosiu,<br />Jabłecznik francuski wg przepisu, który podałaś jest bardzo smaczny i łatwy w wykonaniu. Dziś upiekłam go drugi raz ale do ciasta dodałam jabłka i śliwki - wyszło bardzo smaczne ciasto.<br />Magda:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-26916767173901610802009-09-09T16:46:38.119+02:002009-09-09T16:46:38.119+02:00Olalala, oj, przepraszam, że dopiero teraz odpowia...Olalala, oj, przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam na pytanie... Tak, tak, Nikon D90. <br />A masz juz coś na oku? Pochwal się... :)Małgośhttps://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-83836299676894653032009-09-06T20:39:43.855+02:002009-09-06T20:39:43.855+02:00Piekłam przez cały czas na termoobiegu. Pozdrawiam...Piekłam przez cały czas na termoobiegu. Pozdrawiam i życzę udanego wypieku. :)Małgośhttps://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-88756675096122169382009-09-06T20:37:34.082+02:002009-09-06T20:37:34.082+02:00Hej Małgosiu,
Czy przez cały czas pieczenia używa ...Hej Małgosiu,<br />Czy przez cały czas pieczenia używa się funkcji termoobieg?<br />MagdaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-13252501207433194892009-09-03T16:22:21.862+02:002009-09-03T16:22:21.862+02:00Sprobuj Malgosiu nastepnym razem podobne ciasto ty...Sprobuj Malgosiu nastepnym razem podobne ciasto tylko, ze na spodzie kruchym badz listkowym. Tak robi sie je we Francji z roznymi owocami :)<br />a przepis na zrobienie créme fraiche w warunkach domowych znalazalam tutaj http://mojewypieki.blox.pl/2009/08/Semifreddo-z-malinami-i-limoncello.html, <br />zaznaczam, ze nie probowalam robic :)<br />pozdrawiamleloophttps://www.blogger.com/profile/16825383766654537068noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-72080463956449583602009-09-01T16:48:47.689+02:002009-09-01T16:48:47.689+02:00Malgosiu, okruszki w talerzu mowisz, a jednka zdaz...Malgosiu, okruszki w talerzu mowisz, a jednka zdazylas - piekne ciasto!<br />Czyli ta polewa to przeboj - dobrze wiedziec :-)buruuberiihttps://www.blogger.com/profile/12870061260723803458noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-50445373036460029162009-09-01T16:24:40.651+02:002009-09-01T16:24:40.651+02:00jabłecznik... zjadałabym ;)jabłecznik... zjadałabym ;)Blkhttp://jejkuchnia.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-23067622343864309342009-09-01T15:57:07.599+02:002009-09-01T15:57:07.599+02:00No nie Malgosiu, z masy jajeczno- śmietanowej chci...No nie Malgosiu, z masy jajeczno- śmietanowej chcialaś zrezygnować? Toż to najlepsza część tego jabłecznika. <br /><br />Pięknie Ci wyszedł i zdjęcia jak zawsze cudne!!! A co do cukru, to ja dałam mniej :-)<br /><br />Buziaki :-*Karolina Beaudethttps://www.blogger.com/profile/02411032201797097591noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-73436446338174865042009-09-01T11:32:23.231+02:002009-09-01T11:32:23.231+02:00Ale piękny ;)! I sceneria też świetna, no a jak sc...Ale piękny ;)! I sceneria też świetna, no a jak sceneria, to i zdjęcia :).<br />A ja też miałam w planach upieczenie tego jabłecznika, ale jakoś tak... Może później. Bo na razie, to mi z nim nie po drodze :).<br />Aha, Małgosiu, przypomniało mi się coś... Powiedz mi jeszcze tylko jaki masz aparat? Nikusia D90 ;)? Bo ja jestem na etapie kupowania sobie lustrzanki, więc teraz wszystkich się wypytuję co i jak, rozumiesz :D...<br />Pozdrawiam :).olalalahttp://mysweets.blox.pl/htmlnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-61788525586574629792009-09-01T09:36:47.545+02:002009-09-01T09:36:47.545+02:00Bea, spoko, spoko... :D Jabłek przez najbliższe mi...Bea, spoko, spoko... :D Jabłek przez najbliższe miesiące nie zbraknie. :) Zapewne nie jedna jeszcze okazja będzie na wypróbowanie ciasta. :)<br /><br />Mafilko, dziękuję. :D<br /><br />Aniu... a tu mnie zastrzeliłaś... :D Ja byłam przekonana, że Ty bardziej zimne barwy i światło (fotograficznie) lubisz... :) Niemniej, miło mi, dziękuję. :)Małgośhttps://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-53085010853110648142009-08-31T22:49:53.513+02:002009-08-31T22:49:53.513+02:00Śliczne zdjecia, Małgosiu! Ta pastelowa tonacja......Śliczne zdjecia, Małgosiu! Ta pastelowa tonacja... To moje klimaty, zdecydowanie :)<br /><br />Pozdrowienia cieplutkie!Ania Włodarczyk vel Truskawkahttps://www.blogger.com/profile/16617994335563394183noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-40175062413137545792009-08-31T21:40:50.429+02:002009-08-31T21:40:50.429+02:00Małgosiu, idealnie ;)
Ukłony :-)Małgosiu, idealnie ;)<br />Ukłony :-)Mafilkahttps://www.blogger.com/profile/15479548694566270351noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-90246865389802992242009-08-31T11:48:27.787+02:002009-08-31T11:48:27.787+02:00Juz zaluje, ze nie upieklam ;) Jednak co sie odwle...Juz zaluje, ze nie upieklam ;) Jednak co sie odwlecze... :) Przepis drukuje i ja, upieke pewnie niebawem :)<br />Szkoda, ze nic Ci juz nie zostalo, bo chetnie bym sie teraz kawalkiem do kawy poczestowala ;)<br /><br />Pozdrawiam!Beahttps://www.blogger.com/profile/10882569034390518741noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-53579897786036989352009-08-31T11:00:38.097+02:002009-08-31T11:00:38.097+02:00Martar, witam na Pieprzu. :) Polecam ciasto, jest ...Martar, witam na Pieprzu. :) Polecam ciasto, jest naprawdę smaczne. :)<br /><br />Viridianko, przyszłam... prawie przybiegłam. :D<br /><br />Pchełko, och ileż razy ja żałuję, że internet taki niedoskonały... :D<br /><br />Karolko, prawda, prawda... Mnie tez prześladowało z każdego bloga...<br /><br />Kass, zatem czekamy i kibicujemy. :)<br /><br />Mafilko...<br />O matko i córko! To już jest koniec świata! :D Nic więcej nie powiem i idę poprawiać. :D DObrze, że drukowanymi mi napisałaś, bo jestem pewna, że znów bym źle odszyfrowała (choć kto wie, jeszcze nic nie wiadomo, czy dalej nie pokręcę). :DDMałgośhttps://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-53389259589570269842009-08-31T10:52:58.238+02:002009-08-31T10:52:58.238+02:00Małgoś, uśmiałam się do łez ;))) Tym razem prawie ...Małgoś, uśmiałam się do łez ;))) Tym razem prawie Ci się udało... Spróbujmy raz jeszcze, uwaga...: MaFILka<br /><br />Ale nic się nie martw, to w sumie nieistotny szczegół ;)) Pozdrawiam serdecznie :*Mafilkahttps://www.blogger.com/profile/15479548694566270351noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-83052993788418217472009-08-31T10:17:09.419+02:002009-08-31T10:17:09.419+02:00Śliczne ciacho! Poniewaz jabłeczniki należą do moi...Śliczne ciacho! Poniewaz jabłeczniki należą do moich ulubionych tez mam zamiar upiec, pozdrawiam.kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-74524516570186928592009-08-31T08:11:05.511+02:002009-08-31T08:11:05.511+02:00To ciasto zachwyca mnie na wszystkich blogach. Mal...To ciasto zachwyca mnie na wszystkich blogach. Malgosiu pieknie Ci wyszlo i wyglada przeapetycznie. Uwielbiam jableczniki mniam!karolkahttps://www.blogger.com/profile/11923708738394416612noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-26216169225470208522009-08-30T23:13:21.789+02:002009-08-30T23:13:21.789+02:00żeby móc tak wirtualnie schrupać kawałeczek..mniam...żeby móc tak wirtualnie schrupać kawałeczek..mniam, mniam..:))Pchełkahttps://www.blogger.com/profile/11902019409695423111noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-40152456432419354942009-08-30T23:06:37.849+02:002009-08-30T23:06:37.849+02:00no to przyszalałas z ciachem, slicznie Ci wyszło, ...no to przyszalałas z ciachem, slicznie Ci wyszło, bardzo podoba mi sie to zdjecie kawalka jablecznika, tak fajnie rozmazane po jednej stronie :))viridiankahttps://www.blogger.com/profile/16986081722079953655noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-13086849345574105452009-08-30T23:06:24.673+02:002009-08-30T23:06:24.673+02:00Witam:))
Ciasto wyglada bardzo apetycznie ..niedl...Witam:))<br /><br />Ciasto wyglada bardzo apetycznie ..niedlugo szykuje mi sie organizowanie urodzi mojej pocieszki i chyba skorzystam z przepisu:)<br />pozdrawiamskandi designhttps://www.blogger.com/profile/09232670663246193680noreply@blogger.com