tag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post6364309354986376639..comments2024-02-29T08:47:47.251+01:00Comments on pieprz czy wanilia fotografia i kulinaria: Bulion warzywny wg Gordona Ramsay'aMałgośhttp://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.comBlogger57125tag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-46321498455702733142015-11-17T16:56:52.395+01:002015-11-17T16:56:52.395+01:00A ja mam książkę Pasja smaku GORDONA i tam jest te...A ja mam książkę Pasja smaku GORDONA i tam jest ten sam przepis tylko z 1\4 łyżeczki pieprzu białego w ziarnach i 1\4 czerwonego, 1\2 listka laurowego, 1 cytryna pokrojona na 6 cząstek i 4 GWIAZDKI ANYŻU. Waham się czy taki identyczny zrobić - zwłaszcza ta ogromna ilość anyżu mnie martwi - aż 4 gwiazdki na finalne 1,5 litra wywaru... toż to tylko anyż będzie czuć..... Czy ktoś próbował? Ja może zrobię i jak średni wyjdzie to zmieszam z moim bulionem który zawsze robię.... EWAAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-8991147084241370012014-09-21T16:52:15.039+02:002014-09-21T16:52:15.039+02:00Bulion pachnie ziolami, ale to nie wystarczy. W do...Bulion pachnie ziolami, ale to nie wystarczy. W dostepnych w youtubie filmach z przepisami Gordona R. na buliony jest dokladnie ten, tylko ze dodaje on do niego kawalek miesa. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-58241159162265987582014-01-21T23:01:47.268+01:002014-01-21T23:01:47.268+01:00Ojj :( Jeśli Ci bulion nie posmakował - no cóż...,...Ojj :( Jeśli Ci bulion nie posmakował - no cóż..., widocznie i tak znany chef jak Ramsay nie ma patentu by zadowolić wszystkie gusta... :(<br />Ale pomijając powyższe (no bo trudno dyskutować o tym, co komu smakuje), tylko odpowiadając na zadane pytania: <br />- Co do proporcji jestem pewna. Akurat tego przepisu w ogóle nie modyfikowałam, ale w całości zacytowałam za Gordonem Ramsayem (z książki "Zdrowa kuchnia"). <br />- Wbrew pozorom tych warzyw wcale nie ma aż tak dużo... Gotowałam z tego przepisu nie raz i 2 litry wody na pewno były wystarczające. W przepisie (z tego co pamiętam) chyba nawet nie ma mowy o tym, że woda musi pokrywać warzywa. Zresztą to byłoby dość trudne - zwykle lżejsze kawałki i tak będą wypływały na wierzch (prawa fizyki :)). <br /><br />Ten bulion to dopiero "wstęp do". Sam w sobie raczej średnio nadaje się do picia. On jest zupełnie inny, niż te gotowane na mięsie. Jego zadanie zaczyna się dopiero wtedy, gdy zaczynasz na nim przygotowywać inną potrawę. Może to być lekka zupa, może być risotto / kaszotto, czy cokolwiek tam sobie wymyślisz... <br /><br />Tak się jeszcze zastanawiam co mogło pójść nie tak... <br />Może wino miało zbyt intensywny bukiet? A może jednak niepotrzebnie dolewałaś tej wody? Pamiętaj też, że zmniejszona ilość marchwi - to mniejsza ilość smaku. <br />Przyczyn może być pewnie wiele... A może najważniejsza to ta, że to po prostu nie Twoje smaki? <br />Zacytowałam przepis znanego chefa kuchni, ale to wcale nie znaczy, że każdemu przypadnie do gustu... :( <br /><br />Pozdrawiam<br /><br /><br />Małgośhttps://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-71382277255133563262014-01-21T22:06:24.705+01:002014-01-21T22:06:24.705+01:00Widzę, że same zachwyty, czy będę jedyna? Zrobiłam...Widzę, że same zachwyty, czy będę jedyna? Zrobiłam wszystko wg przepisu, ale wybaczcie, to jest kompletnie niezjadliwe... Czy proporcje są na pewno dobre? Po włożeniu wszystkich składników do garnka 2 litry wody ich nie przykryły - musiałam dolać wody. A miałam tylko 2 marchwie, co byłoby, gdyby wrzuciła ich dokładnie 6? 200 ml wina? Jesteś pewna? Wlałam dokładnie tyle i kiedy próbowałam, miałam wrażenie, że piję wino z wywarem warzyw, to było straszne, a ja dodaję czasem wino do zup, więc wiem, jak to smakuje... Mam teraz coś zupełnie niestrawnego w garnku i jestem rozczarowana. Zastanawiam się, jak to uratować.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-32911514285620618482012-08-15T10:38:37.497+02:002012-08-15T10:38:37.497+02:00mmm... dziś nie mam wszystkich składników, ale jut...mmm... dziś nie mam wszystkich składników, ale jutro chyba go zrobię! W sam raz do mojej zupy. <br />Jako wegetarianka nie używam nawet warzywnych kostek rosołowych, bo okazuje się, że zawierają niewegetariańskie E ;/ <br />Wygląda świetnie. Robisz śliczne zdjęcia! <br />Tylko ja chyba dodam trochę mniej marchewki, bo mnie ta słodycz u bulionach przeszkadza ;) Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-68712233694974072492012-08-14T14:55:47.403+02:002012-08-14T14:55:47.403+02:00Właśnie szukałam przepisu na bulion warzywny, żeby...Właśnie szukałam przepisu na bulion warzywny, żeby jutro zrobić krez z pomidorów. Mam nadzieję, że ten będzie się nadawać :)<br />Pozdrawiam i zapraszam do mnie.dikahttps://www.blogger.com/profile/12191109275825403041noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-84727391405119481162012-06-15T13:23:52.234+02:002012-06-15T13:23:52.234+02:00Dzisiaj wypróbuję:)Potrzebny mi będzie do risotto:...Dzisiaj wypróbuję:)Potrzebny mi będzie do risotto:) pozdrawiam www.slodkieslone.plwww.slodkieslone.plhttp://www.slodkieslone.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-37505124183800404442011-10-26T20:34:14.865+02:002011-10-26T20:34:14.865+02:00Spoko. Nie powiem. :DSpoko. Nie powiem. :DMałgośhttps://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-9097232347858594262011-10-26T20:31:44.826+02:002011-10-26T20:31:44.826+02:00Mam kilka butelek wina, ale wszystkie czerwone. Ju...Mam kilka butelek wina, ale wszystkie czerwone. Jutro kupię i odgrzewając bulion, doleję - tylko nie mów nic Gordonowi :) <br />RomanAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-1308745560107167202011-10-26T20:19:42.713+02:002011-10-26T20:19:42.713+02:00Nie wątpię, że wyszedł pyszny bulion. :) Tyle, że ...Nie wątpię, że wyszedł pyszny bulion. :) Tyle, że to już njak najbardziej ie jest bulion "ramsay'owy", tylko Twój własny. :) Jeśli kiedyś się skusisz na bulion z przepisu Ramsay'a - dolej wino. :) No chyba, że zdecydowanie wino Ci w tym wypadku "nie leży". Na siłę nie chcę przekonywać. :)<br />Pozdrawiam!Małgośhttps://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-37852307745779827142011-10-26T20:12:47.458+02:002011-10-26T20:12:47.458+02:00Witam! szukałem bulionu z warzyw i tu go znalazłem...Witam! szukałem bulionu z warzyw i tu go znalazłem - Twój wygląda super mi też wyszedł super... ale z małymi poprawkami. Seler dałem tylko korzeniowy (niestety w moim sklepiku tego dnia naciowego zabrakło), dodałem kulkę ziela angielskiego, korzeń pietruszki, kawałek białej kapustki, gałązkę magi no i pominąłem winko - miałem, ale wole je w kieliszku i jakoś nie mogłem się przełamać żeby wlać je do bulionu. Pozdrawiam!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-35709813591594595132011-10-25T19:30:53.442+02:002011-10-25T19:30:53.442+02:00A jakie macie pomysły na warzywka, które pozostaną...A jakie macie pomysły na warzywka, które pozostaną z gotowanego bulionu??MeHowhttps://www.blogger.com/profile/11461739873035216130noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-8827639179253492682011-09-26T18:25:15.132+02:002011-09-26T18:25:15.132+02:00Fajny ten bulion!
Nie mogę znieść smaku bulionów ...Fajny ten bulion! <br />Nie mogę znieść smaku bulionów w kostce - czuję tylko sól, sól i jeszcze trochę soli.<br />Przygotowując domowy bulion, sama decyduję, ile soli powinnam użyć. No i przede wszystkim - wiem, co jem. Dzisiaj zrobiłam tylko 1,5 l, ale jutro chyba przygotuję zapas do zamrożenia :)<br />Rewelacyjny przepis. Polecam!Milena https://www.blogger.com/profile/12048920426844025312noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-86301910867435419832011-05-02T14:43:26.649+02:002011-05-02T14:43:26.649+02:00No tak, bo oczywiście wszyscy z was mają białe wyt...No tak, bo oczywiście wszyscy z was mają białe wytrawne wino (a najlepiej te z wyższej półki!) biały pieprz, tymianek, estragon, bazylię, kolendrę i natkę pietruszki, a także najlepszej jakości garnki i naczynia i wszyscy z was zarabiają po 1386 zł. Wspaniale !!!! Nareszcie znalazłam kogoś kto mnie rozumie !!!justwatchmehttps://www.blogger.com/profile/01700233252213847142noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-4758988574137281182010-08-09T21:32:05.051+02:002010-08-09T21:32:05.051+02:00Jest przepyszny! zrobiłam go wczoraj, zrobię niedł...Jest przepyszny! zrobiłam go wczoraj, zrobię niedługo znowu. Nim nalałam go do plastikowych pojemniczków i wstawiłam do zamrażalnika popijałam sobie gorący bulion z kubeczka. Rozpusta.<br /><br />Dziękuję za ten przepis.cozerkahttps://www.blogger.com/profile/07819146087718705706noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-663457895008999632010-03-15T23:05:58.943+01:002010-03-15T23:05:58.943+01:00Dziękuję! Właśnie o to mi chodziło. Mam tylko mały...Dziękuję! Właśnie o to mi chodziło. Mam tylko mały zamrażalnik w lodówce. Zastanawiam się czy można przyrządzić bardziej skoncentrowany bulion np. dodając mniej wody podczas gotowania. Ale Póki co spróbuję jutro tego przepisu, na razie w wersji bez mrożenia. Dzięki serdeczne!Cafe Surrealhttps://www.blogger.com/profile/15891475927611105377noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-39378605660281651872010-03-15T22:04:20.489+01:002010-03-15T22:04:20.489+01:00Mrozić można w proporcjach dowolnych, jak komu pas...Mrozić można w proporcjach dowolnych, jak komu pasuje. Dla mnie najwygodniejsze są opakowania po 250 ml i w takich właśnie przechowuję w zamrażalniku.<br />Nie bardzo rozumiem pytanie dotyczące rozcieńczania... Taki domowy bulion to nie to samo, co skoncentrowane kostki rosołowe, czy inne bulionetki, które rozpuszcza się w wodzie. Tutaj zamrażamy po prostu płyn. Jeśli zamrozimy powiedzmy pół litra - to potem po rozmrożeniu znów mamy pół litra płynu. Oczywiście można trochę rozrobić go z dodatkową wodą, ale będzie to kosztem zmniejszenia esencjonalności. <br />Pozdrawiam. :)Małgośhttps://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-73172376282129194092010-03-15T19:31:05.652+01:002010-03-15T19:31:05.652+01:00Witam, mam pytanie, w jakich porcjach ten bulion m...Witam, mam pytanie, w jakich porcjach ten bulion mrozić, żeby można zrobić zupę?<br /><br />I czy taki zamrożony bulion, można w ogóle rozcieńczyć? w jakich proporcjach?<br /><br />Pozdrawiam serdecznie!Cafe Surrealhttps://www.blogger.com/profile/15891475927611105377noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-59797533826512044752010-02-15T11:23:00.867+01:002010-02-15T11:23:00.867+01:00Mniam, dziękuję za inspirację, tak prosty, a jedno...Mniam, dziękuję za inspirację, tak prosty, a jednocześnie wykwintny przepis! Przyznam, że dość często korzystam z Twoich wspaniałych pomysłów. Gratuluję i formy, i treści bloga. Jest dowodem na to, iż gotowanie istotnie jest sztuką...Unknownhttps://www.blogger.com/profile/06163665204027586588noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-63686791035069671212009-04-17T15:37:00.000+02:002009-04-17T15:37:00.000+02:00Przyznaję, że podeszłam do bulionu pozytywnie bo d...Przyznaję, że podeszłam do bulionu pozytywnie bo dość już miałam rosołów mięsnych ale efekt zaskoczył mnie jeszcze na plus! Daleko mi do Małgosinego czy Gordonowego ideału bo niektóre zioła zastąpiłam suszonymi i ze względu na dzieci nie dodawałam wina ale i tak od razu po ugotowaniu z zachwytu wypiłam dwa kubki :) Tego mi było trzeba, dzięki za przepis!Małgosiahttps://www.blogger.com/profile/01506339881271920941noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-49558896053030840452009-04-17T09:19:00.000+02:002009-04-17T09:19:00.000+02:00Elu, widzę, że Ty kulinarnie impulsywna jesteś! ;-...Elu, widzę, że Ty kulinarnie impulsywna jesteś! ;-)) <br />Świetnie, że Ci posmakował. :) Ja tam też bym się nie martwiła o wykorzystanie. ;-)Małgośhttps://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-91221865569047145312009-04-16T16:39:00.000+02:002009-04-16T16:39:00.000+02:00To nie lada sztuka sfotografowac bulion warzywny w...To nie lada sztuka sfotografowac bulion warzywny w taki sposob, by jedno spojrzenie zmusilo widza do skierowania sie prosto w kuchenne progi. Ja dzis rano moglam nadrobic troche blogowych zaleglosci, wiec jak tylko zobaczylam ten przepis od razu pobieglam do kuchni i powstal ten pyszny, aromatyczny warzywyny rosol. Jeszcze nie wiem co z nim zrobie, ale bulion zawsze sie przyda wiec sie nie martwie:) Dziekuje za wspanialy przepis :)Elahttps://www.blogger.com/profile/10401808058352768439noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-38629846993426147242009-04-13T19:18:00.000+02:002009-04-13T19:18:00.000+02:00malgosiu, juz wiem co bedzie pierwsze na tapecie w...malgosiu, juz wiem co bedzie pierwsze na tapecie w mojej kuchni po swietach... jutro zakasam rekawy i biore sie do roboty! :-)cudawiankihttps://www.blogger.com/profile/13405885840994574446noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-36941910108569589162009-04-11T21:14:00.000+02:002009-04-11T21:14:00.000+02:00Małgosiu Wesołych ŚwiatMałgosiu Wesołych Światmargothttps://www.blogger.com/profile/14506300931525098450noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-3549911821771928972009-04-11T18:24:00.000+02:002009-04-11T18:24:00.000+02:00Małgosiu, bulion wypróbuję bo szukam właśnie takie...Małgosiu, bulion wypróbuję bo szukam właśnie takiego idealnego :)<BR/>Życzę Tobie wesołych, spokojnych i słonecznych Świąt Wielkanocnych :)))kasiachttps://www.blogger.com/profile/14215226029112104628noreply@blogger.com