tag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post7887058331851807532..comments2024-02-29T08:47:47.251+01:00Comments on pieprz czy wanilia fotografia i kulinaria: BaklawaMałgośhttp://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.comBlogger36125tag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-72043625510002650362013-08-24T21:38:53.076+02:002013-08-24T21:38:53.076+02:00Podczas pobytu w Maroku, lata temu - w 2003, pami...Podczas pobytu w Maroku, lata temu - w 2003, pamiętam wszystkie słodkie ciasteczka, w tym bahlavę, a jadłam, co się dało; kosztowały grosze, a niesamowity smak czuję do dziś w ustach. Tego nie da się 'skopiować' produktami kupionymi w Polsce, to nie to samo. Podobna historia z kuchnią mięsną: pieczone kozie mięso tylko stamtąd...........pycha!!!!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-25361032464719895832013-03-19T11:32:04.012+01:002013-03-19T11:32:04.012+01:00W Albanii tez zrobimy baklawa!!! Moja zona ciagle ...W Albanii tez zrobimy baklawa!!! Moja zona ciagle mowi ze chce baklawa, ale ja nie wiem gdzie kupic ciasto phyllo :( :( bylem w Realu,Carrefour.... wszedzie ale nie ma. Tylko ciasto francuzkie a to cos innego. <br />Prosze o pomoc :D <br />Bledi<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-16186492230038341992011-03-01T16:02:40.036+01:002011-03-01T16:02:40.036+01:00Zrobiłam!!! wyszło super, tylko nie jestem pewna c...Zrobiłam!!! wyszło super, tylko nie jestem pewna co do syropu...po zastygnięciu robi się kamienisto twardy...<br />próba generalna wieczorem, mam nadzieję że innym też będzie smakować i nikt nie połamie zębów na polewie!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-57301040873056131822011-02-17T11:46:36.201+01:002011-02-17T11:46:36.201+01:00Grecka, Turecka, Bałkańska, a już na 100% arabska!...Grecka, Turecka, Bałkańska, a już na 100% arabska!!!!!!!!! to deser znany od wieków w krajach orientu , nie porównywalna do żadnego innego ciasta , tak słodka i pyszna !!!!!!!! Podziwiam wszystkich ,którzy pokuszą się o zrobienie jej samodzielnie :)<br />Dla tych , którym obca jest ciężka praca w kuchni nad skomplikowanymi przepisami jest alternatywa w postaci jordańskiej baklawy od niedawna dostępnej na polskiej stronie www .arabiansweets. pl. <br />polecam bo warto :)Arabian Sweetshttps://www.blogger.com/profile/04897076791377254910noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-65359605024231956202009-09-17T12:56:11.403+02:002009-09-17T12:56:11.403+02:00Aj, przykro mi, ale nie potrafię odpowiedzieć na p...Aj, przykro mi, ale nie potrafię odpowiedzieć na pytanie dotyczące wagi płata phyllo (nigdy nie ważyłam). Proszę pogooglować, sprawdzić jaką wagę mają sprzedawane rolki z ciastem i ile opakowanie zawiera płatów i dokonać odpowiednich przeliczeń. Nic innego doradzić nie mogę.<br /><br />Na pytanie czy można zamiennie użyć ciasto francuskie - odpowiem tylko, że można, tyle, że to już zdecydowanie nie będzie baklawa. Ciasto francuskie rośnie i rozwarstwia się podczas pieczenia, natomiast phyllo cały czas jest cieniutkie jak papier, no i nie jest tłuste, jak ciasto francuskie... Więc smakowo i wizualnie - powstanie co innego...<br /><br />Natomiast można przygotować baklawę dzień wcześniej. Z tym, że zużyłabym tylko część syropu, a resztę pozostawiłabym by "na świeżo" przed podaniem polać z wierzchu.Małgośhttps://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-25918079422847695012009-09-17T12:30:40.894+02:002009-09-17T12:30:40.894+02:00Mam jeszcze pytanie o ciasto phyllo. Chciałabym zr...Mam jeszcze pytanie o ciasto phyllo. Chciałabym zrobić je sama - tzn mąż będzie robił:) Wg Twojego przepisu , robiąc z podwójnej porcji wyszło by ok. 10 płatków. Ile to może być gram ciasta?? A w razie jak by nie wyszło to ile potrzeba by ciasta francuskiego?? czy wtedy kłaść tylko jedną warstwę na każdy poziom?<br /><br />I najważniejsze czy Baklawę można zrobić dzień przed podaniem nie tracąc jej zachęcającego widoku i nieocenionych walorów smakowych:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-21159271953790818782009-09-11T22:48:43.195+02:002009-09-11T22:48:43.195+02:00Na 12 osób? Oj, może być mało... Co prawda, baklaw...Na 12 osób? Oj, może być mało... Co prawda, baklawa jest bardzo słodka i dużego kawałka na raz nie da rady zjeść...<br />Foremka, którą widać na zdjęciu ma rozmiar 17x17cm, więc co łatwo wyliczyć, każda z tych dziewięciu porcji ma ok. 5,5x5,5cm i to taka porcja "akurat". Ja bym chyba robiła z 1,5-2 porcji.Małgośhttps://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-25370872365320466012009-09-11T22:36:34.974+02:002009-09-11T22:36:34.974+02:00niedługo czeka mnie rodzinna impreza i bardzo chci...niedługo czeka mnie rodzinna impreza i bardzo chciałabym zrobić to cudo. Czy na 12 osób to wystarczy taka porcja czy trzeba wziąć podwójne ilości????Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-5139258876104668802009-09-01T22:11:04.361+02:002009-09-01T22:11:04.361+02:00Kedzior, orzechy pekan w smaku są (jak dla mnie) b...Kedzior, orzechy pekan w smaku są (jak dla mnie) bardzo podobne do włoskich, więc jeśli masz problem z ich zdobyciem - to po prostu daj więcej orzechów włoskich.<br />Jeśli chodzi o ciasto phyllo - dostaniesz je w większości hipermarketów (Auchan, Carrefour, itp.). Szukaj w lodówkach na działach z mrożonkami.Małgośhttps://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-89616089847073573222009-09-01T22:01:50.357+02:002009-09-01T22:01:50.357+02:00jadłam te ciasto hmm.... niebo w gebie a tak pozat...jadłam te ciasto hmm.... niebo w gebie a tak pozatym chciałam sie dowiedziec czy orzechy pekan można zastąpić i gdzie można kupić takie ciasto ??????????kedziorhttps://www.blogger.com/profile/08945993243374162594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-9312619561832592072009-06-10T20:55:31.605+02:002009-06-10T20:55:31.605+02:00Podobno na naukę nigdy nie za późno, a już kulinar...Podobno na naukę nigdy nie za późno, a już kulinarną w szczególności. :) <br />Pozdrawiam. :)Małgośhttps://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-86305187168135564902009-06-10T20:27:26.657+02:002009-06-10T20:27:26.657+02:00Droga Małgosiu właśnie wróciłam z urlopu z Turcji,...Droga Małgosiu właśnie wróciłam z urlopu z Turcji,razem z córką zajadałyśmy się Baklawą.Masz rację jest baaaardzo EKONOMICZNA hihihi Siedzę i szukam jakiegoś przepisu i powiem Ci szczerze Twój jest NAJ NAJlepszy i to zdjęcie mmmmmm...bajka!! Pierwszy raz jestem na Twoim blogu,bo niestety nie jestem dobrą kucharką (mimo 34 lat) co wyjdzie to jest,ale postaram się częściej zglądać może dzięki Wam nauczę się czegoś więcej :) Pozdrawiam serdecznie!!!<br /><br />HA! Specjalnie się zarejestrowałam :)))AgNieszkahttps://www.blogger.com/profile/16328556578265451634noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-69880210132928877722009-06-01T23:05:57.724+02:002009-06-01T23:05:57.724+02:00Agato, ach jak się cieszę! Smacznego! :)Agato, ach jak się cieszę! Smacznego! :)Małgośhttps://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-87552271294210383862009-05-31T14:30:15.279+02:002009-05-31T14:30:15.279+02:00Wlasnie zrobilam baklawe wedlug Twojego przepisu.....Wlasnie zrobilam baklawe wedlug Twojego przepisu... Jest przepyszna i co najwazniejsze udala sie! Dziekuje za przepis i piekne zdjecia! Pozdrawiam serdecznie.AgataMPhttps://www.blogger.com/profile/00745738500602615275noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-60126410031944444602008-11-14T08:39:00.000+01:002008-11-14T08:39:00.000+01:00Małgosiu - baklawa jak marzenie! Robiłam kiedyś na...Małgosiu - baklawa jak marzenie! Robiłam kiedyś na cieście francuskim, ale to jednak nie to samo. Filo rulez!Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-5501111119459898852008-11-13T22:01:00.000+01:002008-11-13T22:01:00.000+01:00dziekuje za przepis na baklawe... tesciowa sie uci...dziekuje za przepis na baklawe... tesciowa sie ucieszy ze taka ze ,nie kucharka ;)<BR/>mimo ze gotowanie jest tylko jednaym zz tematow o ktorych pisze na moim blogu, chetnie dolacze do zabawy jezeli pozwolicie i podam kilka salatek z dodatkiem orzechow<BR/><BR/>pozdrawiamUmm Hurajrahttps://www.blogger.com/profile/04176939027733177842noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-69000544718389059752008-11-12T23:34:00.000+01:002008-11-12T23:34:00.000+01:00O matko i córko...Klękajcie, narody.O matko i córko...<BR/>Klękajcie, narody.Pinoshttps://www.blogger.com/profile/05743123444950186660noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-35560374963063528692008-11-12T22:48:00.000+01:002008-11-12T22:48:00.000+01:00oj aż ślinka cieknie, tak smakowicie wygląda Twoja...oj aż ślinka cieknie, tak smakowicie wygląda Twoja baklawa. Przepięknaskoraq cookshttps://www.blogger.com/profile/05451435701447064568noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-2538315442986458512008-11-11T18:52:00.000+01:002008-11-11T18:52:00.000+01:00Oj niech no ja tylko oczy swe nacieszę...Oj niech no ja tylko oczy swe nacieszę...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-80120940215992043282008-11-11T17:18:00.000+01:002008-11-11T17:18:00.000+01:00mmm... uwielbiam, a Twoja na dodatek jest taka mal...mmm... uwielbiam, a Twoja na dodatek jest taka malownicza.leloophttps://www.blogger.com/profile/16825383766654537068noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-1872086087355848542008-11-11T15:11:00.000+01:002008-11-11T15:11:00.000+01:00Anoushko! Wybacz mi literówkę w imieniu w poprzedn...Anoushko! Wybacz mi literówkę w imieniu w poprzedniej wypowiedzi. Stanowczo zbyt szybko piszę, a literówki to moja zmora...Małgośhttps://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-62086530829495722852008-11-11T15:08:00.000+01:002008-11-11T15:08:00.000+01:00Anushko! O matko! W pierwszej chwili przeczytałam ...Anushko! O matko! W pierwszej chwili przeczytałam "kretYńskie wspomnienia"! Aż oczy przetarłam, hihi! A krEteńskich wspomnień naprawdę zazdroszczę. :) Ja jeszcze nie miałam przyjemności...:)<BR/><BR/>Margot, nie masz daleko. ;-) Wsiadaj w autobus i jak głodnaś to nakarmię! :)<BR/><BR/>Bea, Eweno i Teresko - kochane rękawy do góry! Przepis co prawda wygląda na nieznośnie długi, ale w gruncie rzeczy ciągnie się tylko dlatego, że jakoś musiałam opisać te wciąż i wciąż powtarzające się czynności. W rzeczywistości baklawa jest niezwykle prosta i stosunkowo szybka do wykonania.<BR/><BR/>A za wszystkie miłe słowa raz jeszcze ogromnie dziękuję! :)Małgośhttps://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-47764403235310563502008-11-11T12:54:00.000+01:002008-11-11T12:54:00.000+01:00piękne zdjęcia, a to co na nich dech zapiera :) ni...piękne zdjęcia, a to co na nich dech zapiera :) nigdy nie miałam okazji spróbować baklawy, ale po tym co zobaczyłam u Ciebie pewnie to wkrótce nastąpi :)A.https://www.blogger.com/profile/14206242181697906818noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-2308164366951356352008-11-11T10:57:00.000+01:002008-11-11T10:57:00.000+01:00o, Małgosiu, zaczęłaś orzechowy tydzień z grubej r...o, Małgosiu, zaczęłaś orzechowy tydzień z grubej rury!<BR/>Czad :)Ania Włodarczyk vel Truskawkahttps://www.blogger.com/profile/16617994335563394183noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-71095192963137838422008-11-11T10:46:00.000+01:002008-11-11T10:46:00.000+01:00Małgosia ,ja na twoim blogu robię się zawsze głod...Małgosia ,ja na twoim blogu robię się zawsze głodna i to jak głodna <BR/>Twoje zdjęcia są nie tylko wyjątkowo piękne ,ale też takie bardzo ,ale to bardzo apetyczne ,jak patrzę to mi zaraz w brzuchu burczy....margothttps://www.blogger.com/profile/14506300931525098450noreply@blogger.com