tag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post2280365554055831875..comments2024-02-29T08:47:47.251+01:00Comments on pieprz czy wanilia fotografia i kulinaria: Jagodzianki wanilioweMałgośhttp://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.comBlogger46125tag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-80953675551669659152012-01-15T10:27:17.575+01:002012-01-15T10:27:17.575+01:00Asiu, nie, nie ma potrzeby ponownego wyrabiania ci...Asiu, nie, nie ma potrzeby ponownego wyrabiania ciasta. Oczywiście wyrośnięte ciasto - po dotknięciu - od razu opadnie, więc możesz na nowo zebrać je naczyniu w kulę. <br />Pozdrawiam i udanych wypieków życzę. :)Małgośhttps://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-79448336930889774502012-01-15T01:46:19.701+01:002012-01-15T01:46:19.701+01:00Co prawda to nie lato, ale zamierzam zrobic jagodz...Co prawda to nie lato, ale zamierzam zrobic jagodzianki. I mam pytanie, czy po wyrosnieciu ciasta nalezy je jeszcze raz wyrobic i dopiero wtedy formowac buleczki?<br />Pozdrawiam serdecznie. Wspanialy blog, czesto tu zagladam.<br />AsiaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-48696845419091902122011-07-26T20:45:39.235+02:002011-07-26T20:45:39.235+02:00Bardzo smaczne jagodzianki, puszyste i delikatne:)...Bardzo smaczne jagodzianki, puszyste i delikatne:) dziękuję za przepis:)jolanta szyndlarewiczhttp://www.smakmojegodomu.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-68783878055690689232010-04-14T21:13:04.312+02:002010-04-14T21:13:04.312+02:00Gosiu, miło mi gościć na Pieprzu. :)
Odpowiadając ...Gosiu, miło mi gościć na Pieprzu. :)<br />Odpowiadając na pytanie: taki urok dobrego ciasta drożdżowego. Im bardziej maślane i miększe surowe ciasto, tym smaczniejsze i bardziej puchate po upieczeniu... Oczywiście, jeśli ciasto klei się tak bardzo, że zupełnie nie możesz uformować bułeczek - to można trochę podsypać mąką, ale ostrożnie, nie za dużo.<br />Z tego przepisu - ciasto jest dość miękkie, ale jeszcze w granicach "przyzwoitego" formowania. Niemniej polecam, by przy odrywaniu każdej porcji ciasta - osypywać dłonie mąką. To pomaga i łatwiej zapanować nad surowym ciastem. <br />Pozdrawiam i życzę udanych wypieków. :)<br />Ps. Należy pamiętać, że przepisy na ciasta drożdżowe zawierają orientacyjne proporcje płynu i mąki. Konsystencja drożdżowego ciasta może się różnić w zależności od wielu czynników, np. od wielkości użytych jaj, ale także takich mniej oczywistych, jak: wilgotność powietrza, czy rodzaj użytej mąki. Dlatego warto zdać się na intuicję, sprawdzić palcami lepkość ciasta i dodać 1-2 łyżki mąki mniej lub więcej.Małgośhttps://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-51736163354326297982010-04-14T20:43:09.257+02:002010-04-14T20:43:09.257+02:00Pani Małgosiu,mam pytanie jak powinno wyglądać cia...Pani Małgosiu,mam pytanie jak powinno wyglądać ciasto drożdżowe przed odstawieniem do wyrośnięcia i jakiej konzystencji powinno być przed lepieniem bułeczek?Pytam bo mi zazwyczaj ciasto drożdżowe wychodzi takie bardzo lepkie,po upieczeniu zazwyczaj jest pyszne puchate ale przed to istny koszmar ulepić z niego cokolwiek bo się strasznie klei do rąk(korzystałam z różnych przepisów i zazwyczaj to samo;/ klejące się ciasto wychodzi)jeśli tak jest można tak poprostu mąki dodać(boje się żeby to nie popsuło całego wypieku)bardzo proszę o rade. P.S. Pani blog jest niesamowity, świetne pomysły kulinarne, ciekawe opisy i piękne zdjęcia!Na pewno będe tu często zaglądać;) Pozdrawiam ,GosiaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-5569764520368129782010-03-12T11:52:29.447+01:002010-03-12T11:52:29.447+01:00Bardzo dobre przepisy, pysznie wygladaja i chetnie...Bardzo dobre przepisy, pysznie wygladaja i chetnie skorzystam ale szkoda ze skladniki podane sa w "szklankach" (;-((( , mieszkam we Francji i troche sie gubie w wymiarach; szklanka = ile to gramow? EliAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-48049235730904278892010-02-24T09:13:08.353+01:002010-02-24T09:13:08.353+01:00Zrobilam ! Mrozone jagody najpierw rozmrozilam. Po...Zrobilam ! Mrozone jagody najpierw rozmrozilam. Po poslodzeniu puscily mnostwo soku wiec trzymalam je na sitku, zeby obciekaly. Dadalam ciut maki ziemniaczanej. Wlasnie koncze jesc trzecia na sniadanie :).<br />Cudowne!Unknownhttps://www.blogger.com/profile/01502174935968560928noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-10770331530014838382010-02-23T16:22:12.924+01:002010-02-23T16:22:12.924+01:00Moniko, ale w tym przepisie, który znalazłaś - mą...Moniko, ale w tym przepisie, który znalazłaś - mąka ziemniaczana jest dodawana tak wprost do surowych owoców? bez gotowania? Bo wiesz, z tą mąką to chodzi o to, by pod wpływem wysokiej temperatury związąć soki (zrobi się coś w rodzaju kisielu). Tylko jeśli wsypiesz mąkę ziemniaczaną wprost do zmrożonych owoców i tym nadziejesz - to nie jestem do końca pewna, czy to nadzienie zdąży się zwiążać i aby nie będzie potem czuć lekkiego smaku mąki... Chociaż może nie..., jeśli mąki będzie mało...Małgośhttps://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-36096713422174507912010-02-23T15:57:56.355+01:002010-02-23T15:57:56.355+01:00Ja tez! Mam na nie tak ogromna ochote, tym bardzie...Ja tez! Mam na nie tak ogromna ochote, tym bardziej, ze nauczona doswiadczeniem wiem, jak doskonale sa Twoje przepisy !! Znalazlam w innym przepisie pomysl, zeby dodac do mrozonych jagod troche maki ziemniaczanej, tylko boje sie, ze wyjdzie z tego takie hmm "ulepek".Unknownhttps://www.blogger.com/profile/01502174935968560928noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-84223612498037110402010-02-23T15:53:31.655+01:002010-02-23T15:53:31.655+01:00Moniko, ja bym dała. Ale nie rozmrażaj ich. Najlep...Moniko, ja bym dała. Ale nie rozmrażaj ich. Najlepiej wyjmij je z zamrażalnika, dopiero gdy ciasto wyrośnie i będzie gotowe do nadziewania. Wtedy, takie zmrożone wymieszaj z cukrem i cynamonem (jeśli lubisz) i formuj bułeczki. <br />Mam nadzieję, że wszystko ładnie się uda. :)Małgośhttps://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-35613607036808524832010-02-23T15:47:44.354+01:002010-02-23T15:47:44.354+01:00Małgosiu sadzisz, ze moge dodac mrozone jagody? Bo...Małgosiu sadzisz, ze moge dodac mrozone jagody? Boje sie, ze wyjdzie z nich totalna papka i sie rozleca.Unknownhttps://www.blogger.com/profile/01502174935968560928noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-7637929151830888672009-08-04T21:56:53.924+02:002009-08-04T21:56:53.924+02:00Malgosiu, Ty masz swieta racje, nie ma lata bez ja...Malgosiu, Ty masz swieta racje, nie ma lata bez jagodzianek, bez poplamionych palcow, bez ufarbowanych ust, a Twoje lisko-jagdozianki rasowe!<br /><br />PS. Pytalas Malgosiu w ktoryms z komentarzy gdzie sie wybieram, przepraszam, nie zdazylam odpowiedziec, teraz juz wszystko jasne :-)buruuberiihttps://www.blogger.com/profile/12870061260723803458noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-6041511377107978212009-07-17T22:56:55.005+02:002009-07-17T22:56:55.005+02:00Ja też chcę takie!Ja też chcę takie!Gosia Oczko https://www.blogger.com/profile/14801975942297082931noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-19980611847243707292009-07-15T10:48:04.058+02:002009-07-15T10:48:04.058+02:00Uważam, ze ja mam całe pokłady litości, spojrzyj n...Uważam, ze ja mam całe pokłady litości, spojrzyj na bloga, zero jagód, kochana :)))Ania Włodarczyk vel Truskawkahttps://www.blogger.com/profile/16617994335563394183noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-47768094197260064232009-07-10T22:27:28.803+02:002009-07-10T22:27:28.803+02:00z "tysiaca" blogow zaatakowaly mnie jago...z "tysiaca" blogow zaatakowaly mnie jagodzianki... ;-) u Ciebie wygladaja na nieziemsko pyszne!! :-)cudawiankihttps://www.blogger.com/profile/13405885840994574446noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-75524576127933065942009-07-10T20:22:58.780+02:002009-07-10T20:22:58.780+02:00nawet nie wiesz jak bym zjadła taką jedną jagodzia...nawet nie wiesz jak bym zjadła taką jedną jagodziankę, tak na poprawę humoru, który mimo chęci poprawić się nie chceAgata Chmielewska (Kurczak)https://www.blogger.com/profile/15358029938542898926noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-50305024996299783532009-07-10T09:47:40.595+02:002009-07-10T09:47:40.595+02:00jak zwykle-sliczne fotki i swietny ten przepis,mus...jak zwykle-sliczne fotki i swietny ten przepis,musialabym wyprobowac,jesli uda mi sie jeszcze zdobyc jagody :)Gosiahttps://www.blogger.com/profile/11080169821871219831noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-65912269361385302232009-07-09T23:09:17.107+02:002009-07-09T23:09:17.107+02:00Oj Małgosiu! Cóż za pyszności tu serwujesz... I zn...Oj Małgosiu! Cóż za pyszności tu serwujesz... I znów nie będę mogła zasnąć ;)...<br />Btw, cudne zdjęcia!olalalahttp://mysweets.blox.pl/htmlnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-52429791715990594572009-07-09T22:07:46.347+02:002009-07-09T22:07:46.347+02:00Małgosiu, też niedawno piekłam jagodzianki! Masz r...Małgosiu, też niedawno piekłam jagodzianki! Masz rację, że lato, to jagody, brudna buzia i ręce. I w tym jest cały urok! Bardzo lubię takie właśnie jagodzianki - domowe, z cukrem pudrem zamiast lukru. <br />Mój synek jutro jedzie do drugiej Babci, to u nas również będzie mniejszy "przerób":)kasiachttps://www.blogger.com/profile/14215226029112104628noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-87303247118504778712009-07-09T18:51:52.711+02:002009-07-09T18:51:52.711+02:00sezon jagodowy w pełni, wszędzie jagodzianki, muff...sezon jagodowy w pełni, wszędzie jagodzianki, muffiny z jagodami i różne inne jagodowe przysmaki.<br />co prawda jestem bardzo zadowolona z jagodzianek, jakie serwują w 'mojej' piekarni - są wystarczająco puszyste, maślane i z jagodami nie z czymś, co je tylko zastępuje - to co jakiś pokuszę się o własnoręczne wykonanie tego letniego wypieku. tym razem wypróbuję tych tutaj - skoro tak zachwalasz...kucham.blogspot.comhttp://kucham.blogspot.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-35891837961572936262009-07-09T17:15:35.069+02:002009-07-09T17:15:35.069+02:00Zdecydowanie na blogach teraz kroluja jagodzianki....Zdecydowanie na blogach teraz kroluja jagodzianki. Piekne zdjecie Malgosiu i ja jak zwykle slinotoku dostaje. <br />Przepis bardzo kuszacy i zaluje, ze u mnie jagod brak.<br />Za chwile ruszam na polskie wakacje wiec tam na pocieszenie kupie sobie choc jedna jagodzianke :)<br />pozdrawiamkarolkahttps://www.blogger.com/profile/11923708738394416612noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-41869109117093153472009-07-09T14:57:57.366+02:002009-07-09T14:57:57.366+02:00Tak zgadzam się z Tobą czas najwyższy na jagodzian...Tak zgadzam się z Tobą czas najwyższy na jagodzianki;)Kuszą niesamowicie i przepisem i ze zdjęcia.<br /><br />Pozdrawiam cieplutkoamatoreczkahttp://www.kucharzeniejagny.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-86170467501129495532009-07-09T09:40:06.299+02:002009-07-09T09:40:06.299+02:00Anno, nieeee...nie szaleję... Jakoś tak samo się r...Anno, nieeee...nie szaleję... Jakoś tak samo się robi... :) <br />Trzeba wykorzystać czas passy kulinarnej, zanim znów jakiś dół dopadnie. ;-)<br /><br />Alu, u mnie z pogodą tak samo. Chyba to moje narzekanie na upał przyniosło zmianę pogody...<br /><br />Aniu, ja nie mam litości? Ja? :) To może porozmawiamy o Tobie? :D<br /><br />Anoushko, jedno i drugie oczywiście. :)<br /><br />Poleczko. :) Ja widzę, że Ty i Ala to jakieś szersze konszachty macie? :D Czekam na Wasze jagodzianki. :) Ali chyba leń już przeszedł? :)<br /><br />.agatko. cóż poradzić... :) chyba tylko piec nowe... :)<br /><br />Kass, wiesz, u mnie z tym lukrem to tak, że głównie małżonek pilnuje, żeby nie lukrować... :D A mnie to nawet pasuje, bo mniej pracy i mniej słodkiego. ;-)<br /><br />Olciaky, nie wątpię, że były pyszne. :) Ale jakbyś kiedyś szukała kolejnego przepisu - to polecam ten od Liski. :)Małgośhttps://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-78811766700832238632009-07-08T20:35:13.288+02:002009-07-08T20:35:13.288+02:00I ja właśnie wczoraj odkryłam swój idealny przepis...I ja właśnie wczoraj odkryłam swój idealny przepis na jagodzianki:)<br />mm..Waniliowa Chmurkahttps://www.blogger.com/profile/10015601161475885798noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-52983864577549452152009-07-08T19:46:11.859+02:002009-07-08T19:46:11.859+02:00:((( miało by Małgosiu...sorry!:((( miało by Małgosiu...sorry!kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.com