tag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post8747064494223155371..comments2024-02-29T08:47:47.251+01:00Comments on pieprz czy wanilia fotografia i kulinaria: Risotto z łososiem i koperkiemMałgośhttp://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.comBlogger32125tag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-45188015192389292982010-03-28T23:49:25.119+02:002010-03-28T23:49:25.119+02:00Hej, zrobiłem to risotto. Było super, i o dziwo ca...Hej, zrobiłem to risotto. Było super, i o dziwo całkiem łatwe. Zmieniłem tylko gotowanie na parze łososia na pieczenie.<br /><br />Zdjecie dzieła można zobaczyć tu: http://na1000sposobow.pl/2010/03/risotto-z-lososiem-i-koperkiem/<br /><br />Pozdrawiam i dzieki za przepis.Kamil Janiszewskihttps://www.blogger.com/profile/13396406020418507593noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-2730656812280875202009-02-12T16:47:00.000+01:002009-02-12T16:47:00.000+01:00O, to jak kiedyś sama będę się objadać...O, to jak kiedyś sama będę się objadać...Pinoshttps://www.blogger.com/profile/05743123444950186660noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-63891887527392573892009-02-11T17:47:00.000+01:002009-02-11T17:47:00.000+01:00W życiu jeszcze nie próbowałam Risotta pora to zmi...W życiu jeszcze nie próbowałam Risotta pora to zmienić;)Waniliowa Chmurkahttps://www.blogger.com/profile/10015601161475885798noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-33260390874961537602009-02-10T18:23:00.000+01:002009-02-10T18:23:00.000+01:00zgadzam się z Polką w 100% :)zgadzam się z Polką w 100% :)Ania Włodarczyk vel Truskawkahttps://www.blogger.com/profile/16617994335563394183noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-38153034350335449922009-02-10T14:01:00.000+01:002009-02-10T14:01:00.000+01:00Piekne zdjecia Malgosiu, takie pachnace wiosna, zi...Piekne zdjecia Malgosiu, takie pachnace wiosna, zielone, zolte.. Oczu oderwac nie mozna :)))Ewelina Majdakhttps://www.blogger.com/profile/16606241851759842337noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-65367519399844565032009-02-10T12:30:00.000+01:002009-02-10T12:30:00.000+01:00przez wiekszosc zycia nie gotowalam risotto poniew...przez wiekszosc zycia nie gotowalam risotto poniewaz niewiadomo czemu mialam wbite do glowy ze takie trudne do zrobienia itd, niedawno na lunch zrobilam takie najprostsze tylko z bulionem i parmezanem i ku mojemu zaskoczeniu wyszlo super (dzieki radom kolezanek bloggerek) i to mimo ze uzywalam ryzu teoretycznie nienadajacego sie do risotto<BR/><BR/>a teraz skoro widze fajny przepis z lubianymi przez nas skladnikami to chyba pokusze sie o zrobienie risotto na "oficjalny" obiadek<BR/><BR/>a zdjecia jak zwykle piekne i sugestywne (az sie glodna zrobilam ;) )Umm Hurajrahttps://www.blogger.com/profile/04176939027733177842noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-66208010166513394242009-02-09T19:56:00.000+01:002009-02-09T19:56:00.000+01:00Witam, mam dla Pani ciekawą propozycję zawodową. C...Witam, mam dla Pani ciekawą propozycję zawodową. Chodzi o wykonanie pewnego zlecenia dla agencji reklamowej. Bardzo proszę o podesłanie maila na adres kw@apeiro.pl, a wyślę potrzebne informacje. Pozdrawiam serdecznie, Kasia.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-65531021752150060782009-02-08T19:21:00.000+01:002009-02-08T19:21:00.000+01:00ale pysznościowo to wygląda!teraz to już nie mogę ...ale pysznościowo to wygląda!<BR/>teraz to już nie mogę wątpic, że i tak smakuje..asiejahttps://www.blogger.com/profile/10050718531838242903noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-5536851841135052272009-02-08T16:59:00.000+01:002009-02-08T16:59:00.000+01:00Oj Małgoś, oj Małgoś! Muszę po wino się wybrać i z...Oj Małgoś, oj Małgoś! Muszę po wino się wybrać i za risotto zabrać ;))Gosia Oczko https://www.blogger.com/profile/14801975942297082931noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-74108753539307742152009-02-08T16:27:00.000+01:002009-02-08T16:27:00.000+01:00Wyglada bardzo przyjemnie. Powiem szczerze, ze raz...Wyglada bardzo przyjemnie. <BR/>Powiem szczerze, ze raz jeden kupilam ryz arborio- czy kazdy ma tak dziwny zapach?Eve.eirehttps://www.blogger.com/profile/03722832156096827226noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-67169782471738322282009-02-08T15:39:00.000+01:002009-02-08T15:39:00.000+01:00nie kasuj nic, to ja zamieszałam, bo się nie znam ...nie kasuj nic, to ja zamieszałam, bo się nie znam i za dużo mam zwykle pytań, są przecież różne szkoły no nie ;)<BR/><BR/>Elu dziękujemy ślicznie :*<BR/>ja też używam Arborio, który i tak jest dla mnie drogim ryżem. Pewnie powinnam płukać, ale w końcu on jest gotowany więc większość świństw i zarazków jest inaktywowana, mało które bakterie przeżywają 100 stopni, a co do innych świństw no cóż, jak nie tu to gdzie indziej ;)<BR/><BR/>najprostszy sposób na zaspokojenie mojej ciekawości to zrobić risotto z opłukanym ryżem ;)Agata Chmielewska (Kurczak)https://www.blogger.com/profile/15358029938542898926noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-3500727251711293552009-02-08T13:50:00.000+01:002009-02-08T13:50:00.000+01:00Elu, dziękuję za tak obszerny wywód. :) Mam nadzie...Elu, dziękuję za tak obszerny wywód. :) Mam nadzieję, że to jednak rozjaśni nieco nam w głowach. :) Ja niestety używam właśnie arborio, ze względu na popularność i ogólną dostępność. Skoro dostałam od Eli błogosławieństwo na dalsze jego płukanie - to odetchnęłam z ulgą. ;-)<BR/><BR/>An-no, widzę ,że Ela już odpowiedziała na Twoje pytanie. :) Ja tylko od siebie dodam, że sama do ryby już parmezanu bym nie dała. Za dużo przysłowiowych grzybów w jednym barszczu (zważywszy, że już i limonka i koperek jest)...Małgośhttps://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-36338377642581524592009-02-08T13:03:00.000+01:002009-02-08T13:03:00.000+01:00To plukanie bylo dla mnie zagwozdka, wczoraj rozma...To plukanie bylo dla mnie zagwozdka, wczoraj rozmawialam o tym z Malgosia, ale pisze dzis gdy jestem juz pewna tego co mowie :)<BR/>Moim skromnym zdaniem nie trzeba plukac ryzu do risotta, dla mnie wrecz zabija to pozniejsza strukture tego dania. Ale ja uzywam swietnej jakosci ryzu i ktorego jestem pewna w 100% (niestety niedostepnego w PL) wiec nie mam takich obaw jakie moze miec Malgosia, karmiac rowniez swoje dzieci. Arborio tak naprawde nie jest ryzem do risotta, jest tak reklamowany, bo dobrej jakosc ryzu nie starczyloby dla calego swiata. Produkcja Vialone Nano z Isola della Scala nie starcza nawet na pokrycie terenu wloskiego, a przeciez dopominaja sie o niego (i slusznie)takze inne kraje. We Florencji mozna pomarzyc jedynie, by go dostac. Dlatego, wlasnie ze wzgledu na produkcje na duza skale ryzu arborio, a przez co calkiem mozliwa niezbyt dobra kontrole, mysle ze nie zaszkodzi przeplukac tego ryzu. Tym bardziej, ze charakteryzuje sie tym ze wychodzi z niego porzadna ciapa, a u Malgosi pieknie widac cale ziarenka.<BR/>Ogolnie risotto to danie kremowe, obrazowo opisuje sie, ze na talerzu splywa fala. Przy czym ziarenka ryzu sa al dente.Hmm, trudno o dobre risotto dlatego zachecam wszystkich zeby gotowali w domu. :)<BR/><BR/>Co do ryb z parmezanem: dla wlocha nie do pomyslenia, z prostego faktu, ze parmezan przykrywa smak ryby. Ale kazdy powinien laczyc smak wg wlasnego gustu, mysle ze nie ma nieprawidlowych polaczen jesli ktos to lubi:)Elahttps://www.blogger.com/profile/10401808058352768439noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-91814122852100679082009-02-08T12:43:00.000+01:002009-02-08T12:43:00.000+01:00Małgosiu, czy dobrze mi się wydaje, że Włosi do ri...Małgosiu, czy dobrze mi się wydaje, że Włosi do risotta z rybą też nie dają parmezanu? Wiesz coś o tym?An-nahttps://www.blogger.com/profile/13790677585094707837noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-56779590479818548762009-02-08T11:22:00.000+01:002009-02-08T11:22:00.000+01:00Oj, kobieto co Ty mi robisz!!! Risotto!!! Łosoś!!!...Oj, kobieto co Ty mi robisz!!! Risotto!!! Łosoś!!! wow, moje ukochane smaki :))) i tak pięknie u Ciebie podane :)))Tilianarahttps://www.blogger.com/profile/07002725078008894773noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-79089534332621803722009-02-08T10:59:00.000+01:002009-02-08T10:59:00.000+01:00Z łososiem nie jadłam, ale uwielbiam risotta. :))P...Z łososiem nie jadłam, ale uwielbiam risotta. :))<BR/><BR/>Pozdrawiam!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-82808788131692963792009-02-08T10:58:00.000+01:002009-02-08T10:58:00.000+01:00Moze uzycie odpowiedniego ryzu pozwoli pogodzic pl...Moze uzycie odpowiedniego ryzu pozwoli pogodzic plukanie i kremowe risotto? Ryze Carnaroli i Vialone Nano oraz tanszy i chyba bardziej dostepny Arborio sa uzywane przez Wlochow do robienia risotto, mozna je plukac i efekt jest odpowiedni.Olasz77https://www.blogger.com/profile/04025353315398428134noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-4495588304005608242009-02-08T10:46:00.000+01:002009-02-08T10:46:00.000+01:00Małgosiu, ależ zrobiłaś risotto! A ja jeszcze nie ...Małgosiu, ależ zrobiłaś risotto! A ja jeszcze nie robiłam nigdy. Zdjęcia piękne:) Kiedyś w końcu zrobię risotto. Obawiam się tylko tego wina, ponieważ nie przepadamy za winem wytrawnym. Czy ono jest bardzo wyczuwalne?kasiachttps://www.blogger.com/profile/14215226029112104628noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-53584936271709004932009-02-08T10:35:00.000+01:002009-02-08T10:35:00.000+01:00Dziękuję za miłe słowa. :) Róbcie kochane, róbcie....Dziękuję za miłe słowa. :) Róbcie kochane, róbcie... nie pożałujecie. ;-))<BR/><BR/>Aga, bo i to prawda co piszesz. I tak naprawdę właśnie tak powinno być (co zapewne potwierdziłaby Ela), ale do mnie przemawia wersja, że ryż niestety często osypywany jest różnościami, które niekoniecznie powinny trafiać do naszego żołądka, dlatego ja właśnie płuczę. I zapewniam, że mimo utraty tej części skrobii, risotto jest nadal pyszne i kremowe. <BR/>Sama już nie wiem... chyba wykasuję w przepisie ten fragment o płukaniu... Może niepotrzebnie zamieszanie wprowadza... Ostatecznie nie każdy jest przewrażliwiony tak jak ja. ;-)Małgośhttps://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-87688363181676450742009-02-08T10:09:00.000+01:002009-02-08T10:09:00.000+01:00Zdjęcia podziwiamZdjęcia podziwiammargothttps://www.blogger.com/profile/14506300931525098450noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-33261622063604643622009-02-08T09:27:00.000+01:002009-02-08T09:27:00.000+01:00pytam, bo mnie z kolei uczono, że właśnie ta skrob...pytam, bo mnie z kolei uczono, że właśnie ta skrobia tworzy fajna kremową strukturę...Agata Chmielewska (Kurczak)https://www.blogger.com/profile/15358029938542898926noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-71793524699087485462009-02-08T08:19:00.000+01:002009-02-08T08:19:00.000+01:00Risotto bardzo mi się podoba:) Koniecznie muszę na...Risotto bardzo mi się podoba:) Koniecznie muszę nabyć łososia;)<BR/>też mam taki wyciskacz do cytryny i bardzo go lubię;)atinahttps://www.blogger.com/profile/11091529285403817496noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-4479199467643533562009-02-08T03:54:00.000+01:002009-02-08T03:54:00.000+01:00narobilas mi smaka! Slicznie sie prezentuje!narobilas mi smaka! Slicznie sie prezentuje!Olasz77https://www.blogger.com/profile/04025353315398428134noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-42562748520834398692009-02-07T23:02:00.000+01:002009-02-07T23:02:00.000+01:00Pysznie wygląda - i kolorki ma fajne :) Nigdy nie ...Pysznie wygląda - i kolorki ma fajne :) <BR/>Nigdy nie robiłam risotta - chyba czas to zmienić ;)abbrahttps://www.blogger.com/profile/00585011617571404952noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-19303780427945551262009-02-07T22:33:00.000+01:002009-02-07T22:33:00.000+01:00Wyproboje na 100%, bo to tak pysznie wyglada. Poza...Wyproboje na 100%, bo to tak pysznie wyglada. Poza tym bardzo lubie lososia i risotto.<BR/>Malgosiu, a zdjecia jak zawsze piekne.<BR/>Pozdrawiam karolakarolkahttps://www.blogger.com/profile/11923708738394416612noreply@blogger.com