tag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post9150030172462293941..comments2024-02-29T08:47:47.251+01:00Comments on pieprz czy wanilia fotografia i kulinaria: Konkurs mikołajkowy ze Skandynawią w tleMałgośhttp://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.comBlogger53125tag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-31046344968588354802016-12-12T17:57:09.722+01:002016-12-12T17:57:09.722+01:00Pani Olu, proszę o kontakt w sprawie rozwiązania k...Pani Olu, proszę o kontakt w sprawie rozwiązania konkursu ze Skandynawią w tle. Książki czekają. :) Małgośhttps://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-36009116113639964932016-12-10T22:59:26.168+01:002016-12-10T22:59:26.168+01:00Wiem, że konkurs się skończył (niestety...), ale c...Wiem, że konkurs się skończył (niestety...), ale chętnie udzielę mojej odpowiedzi, nawet jeśli jej nie zaliczysz.<br /><br />Mi się kuchnia skandynawska kojarzy z wędzonym łososiem. I ogólnie zapachem wędzonki. Ogniska. I koniecznie z tym wędzonym łososiem. Mój teść gotuje rewelacyjną skandynawską zupę ziemniaczaną z wędzonym łososiem właśnie i w chłodne (skandynawskie...) dni mam właśnie na to danie ogromną ochotę :).Alinahttps://www.blogger.com/profile/08164884258722119484noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-35427568858376018742016-12-08T23:31:00.923+01:002016-12-08T23:31:00.923+01:00Kuchnia skandynawska to śledzie w każdej postaci. ...Kuchnia skandynawska to śledzie w każdej postaci. Oprócz tego, że kojarzą mi się właśnie z krajami skandynawskimi to również z polskim wybrzeżem, zapachem świeżo kupionych ryb z rana na kutrach rybackich. To także moje marzenie - wyprawa na ryby kutrem rybackim, wypłynięcie na cały dzień. <br /><br />Dawid GawłowskiDawid Gawłowskinoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-83710364599909406022016-12-08T22:49:04.505+01:002016-12-08T22:49:04.505+01:00Kuchnia skandynawska ma dla mnie smak owoców morza...Kuchnia skandynawska ma dla mnie smak owoców morza, ryb i chrupkiego pełnoziarnistego pieczywa. Dlaczego? Gdyż Skandynawowie cenią zdrowe, pełnowartościowe i ekologiczne produkty. Wyspecjalizowali się w tworzeniu potraw ze składników naturalnych, dostępnych w ich kraju. Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12096661471200462981noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-77602395437253393832016-12-08T22:45:40.719+01:002016-12-08T22:45:40.719+01:00Skandynawia płynie przez mój talerz ławicą ryb, z ...Skandynawia płynie przez mój talerz ławicą ryb, z których najwyżej cenię dorsza, śledzia i łososia. Morskie tradycje wikingów pozostawiły w kuchni skandynawskiej niezatarty ślad. Silne skojarzenia mam też z jagodami, żurawiną, grzybami i przetworami z nich, które zawdzięczają najlepiej zachowanymi lasami w Europie. Ala najsilniejszym wspomnieniem jest mięso z renifera. Mocny, charakterystyczny smak, który trudno pomylić z żadnym innym<br /><br />Zbigniew ĆwikAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-75709479365542925892016-12-08T21:33:20.534+01:002016-12-08T21:33:20.534+01:00Niedawno odwiedziłam rodzinę w Danii. Zauważyłam, ...Niedawno odwiedziłam rodzinę w Danii. Zauważyłam, że jedzą dużo chleba. Ale nie takiego zwykłego tylko ciemnego, ciężkiego żytniego. Pełno w nim całych ziaren, a jest tak sycący, że 2 małe kromki i miałam dość. Pyszny z wędliną i świeżym masłem, ale doskonale sprawdził się w połączeniu z dżemem czy masłem orzechowym. Może Dania to nie cała Skandynawia, ale z tym właśnie kojarzy mi się ten kawałek świata. Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13697052674525511045noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-33135704298325579432016-12-08T21:29:05.523+01:002016-12-08T21:29:05.523+01:00Marzę o tym by poznać smaki Skandynawii. Wydaje si...Marzę o tym by poznać smaki Skandynawii. Wydaje się mroźna, pełna ryb, ale także rozgrzewających dań. Nie wiem o niej zbyt wiele, ale wydaje się strasznie ciekawym kierunkiem. Uwielbiam ryby, więc podejrzewam, że byłbym w raju. Mógłbym spróbować tych wszystkich skandynawskich gatunków przyrządzanych na milion sposobów. Wiem, że popularne są tam sfermentowane ryby. Może nie brzmi to zbyt zachęcająco, ale skoro tam jest to narodowym przysmakiem to musi być dobre. <br /><br />Łukasz Ziółkowski<br /><br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-48790099138073904862016-12-08T20:54:50.048+01:002016-12-08T20:54:50.048+01:00Kuchnia skandynawska kojarzy mi się z rybami, ale ...Kuchnia skandynawska kojarzy mi się z rybami, ale nie tylko. Najbardziej kojarzy mi się z GROCHÓWKĄ. Będąc u koleżanki w Szwecji zaskoczyło mnie to, że zupa z grochu cieszy się tak wielką popularnością. Smakiem i konsystencją przypominała mi polską grochówkę i również dodane były do niej kawałki mięsa (wieprzowiny). Od wizyty w Szwecji smak grochówki jest dla mnie smakiem Skandynawii. Po powrocie do Polski zainteresowałam się historią zupy i dowiedziałam się, że Szwedzi zajadają się nią już od średniowiecza. Była bardzo popularna w czwartki, przed dniem postu- piątkiem. Nie spodziewałam się, że polska kuchnia jest tak bardzo podobna do skandynawskiej. Kolejny raz przekonałam się, że podróże naprawdę kształcą :).Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00987707917601984052noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-34189401392602873012016-12-08T19:48:16.140+01:002016-12-08T19:48:16.140+01:00Mi kojarzy się ze smakiem Glöggu, który świetnie r...Mi kojarzy się ze smakiem Glöggu, który świetnie rozgrzewa, poprawia humor i jednoczy zwłaszcza podczas zimowych i Bożonarodzeniowych dni. Na razie nie znam innych smaków Skandynawii bo nigdy tam nie byłam, a i z przepisami też jakoś jeszcze nie było mi po drodze... ale przepis na glögg wyczytany w starej książce z koktajlami zachwycił i nadal zachwyca moich gości - prosty i pyszny :)<br /><br />Magdalena NowakAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-71821428143748824072016-12-08T18:08:18.768+01:002016-12-08T18:08:18.768+01:00Nie wiem dlaczego, ale pierwsze co mi przyszło do ...Nie wiem dlaczego, ale pierwsze co mi przyszło do głowy to scena z serialu o Pippi Langstrumpf z 1969 roku, w której to Pippi przygotowuje dla swoich przyjaciół święta i piecze Pepparkakor, czyli świąteczne, szwedzkie, cieniutkie pierniczki z lekko ostrym smakiem przypraw m.in. imbiru i goździków (szczególnie te w kształcie buta Pippi i pana Nilsona zapadły mi w pamięć). Coś czuję, że dzięki temu konkursowi to właśnie one zagoszczą w tym roku na moim stole wigilijnym :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10404995603700457225noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-9484484568631315082016-12-08T16:40:53.063+01:002016-12-08T16:40:53.063+01:00Skandynawia ma dla mnie smak Grandiosy. Jest to mo...Skandynawia ma dla mnie smak Grandiosy. Jest to może niezbyt wyszukane danie, ale za to bardzo, bardzo norweskie. Typową sytuacją, na jaką można się natknąć w piątkowe popołudnie w trakcie wizyty w każdym sklepie jest ogonek do kasy, gdzie z co drugiego koszyka wystaje pudełko Grandiosy, czyli małej pizzy. Kiedy skosztowałam jej pierwszy raz, myślałam, że będzie to coś dużo gorszego – mając w pamięci swoje poprzednie spotkania z „gotowymi” produktami udającymi pizzę. Jednak nie bez zaskoczenia uznaliśmy oboje z Mężem, że Grandiosa jest bardzo smaczna! Gdy w Norwegii do drzwi puka weekend, jedno jest pewne – należy wybrać się na zakupy po Grandiosę. W końcu to norweska tradycja! ;)cnbdjshttps://www.blogger.com/profile/02295453508235280141noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-64934166132294632292016-12-08T12:36:35.943+01:002016-12-08T12:36:35.943+01:00Nigdy nie byłam w krajach skandynawskich, nordycki...Nigdy nie byłam w krajach skandynawskich, nordyckich,(zaczytuję się więc w książkach namiętnie :) ale w marzeniach często jestem gdzieś na skałach, tam gdzie są lodowce, gejzery, fiordy przełamane jeziorami i lasami, ... jak jedzenie, też tak jakby przepaść była, smak żurawiny takiej słodko gorzkiej z wytrawnym mięsem czerwonym dobrze przypieczonym, wonnym, to smak swobody bez sztampy, a jednocześnie nietuzinkowy jak cała Skandynawia Niby przepaść a razem stanowią wspaniały duet, jak te gorące źródła i surowe skały z widokiem na piękne zielone krajobrazy...sylwiitworyhttps://www.blogger.com/profile/14621340773969197448noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-85135543204918121342016-12-08T11:37:19.711+01:002016-12-08T11:37:19.711+01:00Zdecydowanie placuszki lomper z kremem happa (któr...Zdecydowanie placuszki lomper z kremem happa (który to okazał się być czymś na kształt naszej masy kajmakowej), gdy znużeni i styrani, ale przeszczęśliwi zdobyliśmy sławetnego Trolltunga :)kachajhttps://www.blogger.com/profile/15225390512841527197noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-33293922240718299782016-12-07T22:26:17.578+01:002016-12-07T22:26:17.578+01:00Poznałam, pobieżnie co prawda, kuchnię duńską i z ...Poznałam, pobieżnie co prawda, kuchnię duńską i z niej robię u siebie pasztet pieczony w piekarniku i podawany na gorąco i obłożonym smażonym bekonem (jak dostanę bekon, w Danii bardzo powszechny). Drugą potrawa jest kotlet z mielonego mięsa nadziewany porem a por obowiązkowo sadzony jest w warzywnikach. Jednak smak, który uwielbiam to smak soku z kwiatu dzikiego (czarnego) bzu czy hyldeblomst drik - smakuje wybornie i z wodą i z herbatą, na zimno i na ciepło. A poza tym przypomina mi sok z owocu czarnego bzu, przygotowywany przez moją mamę w butelkach - najlepsze na zimowe katary i przeziębienia. PychaHalina Puławskanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-90253656841505644192016-12-07T20:52:54.071+01:002016-12-07T20:52:54.071+01:00Skandynawia to łosoś oczywiście! Łosoś na wiele sp...Skandynawia to łosoś oczywiście! Łosoś na wiele sposobów, zapiekany, smażony ale przede wszystkim wyśmienity gravlax!Ten niepowtarzalny smak marynowanego, świeżego łososia to jest to co najbardziej kojarzy mi się ze skandynawią.JoAśhttps://www.blogger.com/profile/11519697674878479600noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-53942920852085721652016-12-07T15:20:15.573+01:002016-12-07T15:20:15.573+01:00Kiedy byłam w Norwegii moją uwagę zwracały takie ś...Kiedy byłam w Norwegii moją uwagę zwracały takie śmieszne piętrowe, zbudowane jakby z pierścieni ciasta, w którym poutykane były flagi (teraz sprawdziłam, że to się nazywa Kransekake). Niestety nie próbowałam, bo jako studentki, nie było mnie wtedy stać, ale pamiętam, że wprawiło mnie wtedy w zachwyt, jakie efektowne i pomysłowe ciasto mają:) Dlatego do dziś ze Skandynawią kojarzą mi się właśnie te ciasta.Patrycja F.https://www.blogger.com/profile/03307935337469612062noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-39579648950807486742016-12-07T14:30:40.150+01:002016-12-07T14:30:40.150+01:00Ser Brunost, chlebek wasa, salmiaki(te cukierki ze...Ser Brunost, chlebek wasa, salmiaki(te cukierki ze słoną lukrecją) i dżem borówkowy. Tym żywiona byłam na pierwszej randce i w kolejnych dniach swojego pobytu w Norwegii. To się chyba własnie nazywa przez żołądek do serca:) Asiahttps://www.blogger.com/profile/17093306188259356353noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-47388942499903882092016-12-07T12:21:53.126+01:002016-12-07T12:21:53.126+01:00Cudny konkurs i wspaniałe smaki! Wydaje mi się, że...Cudny konkurs i wspaniałe smaki! Wydaje mi się, że skandynawskie smaki są nam w ogóle bardzo bliskie, a te najbardziej kojarzące się mi ze Skandynawią to zdecydowanie smaki wszelkich owoców jagodowych (malin, jagód, borówek itd)! Byłam absolutnie zachwycona, gdy zobaczyłam te wszystkie przetwory z owoców jagodowych, pod którymi uginają się półki fińskich sklepów i skandynawskich spiżarni - dżemy, koniftury, likiery, a w Laponii nawet doskonałe cukierki z moroszki, borówki bądź jagód - same wspaniałości! Zachwycił mnie też tradycyjny fiński deser - kaszka manna z borówką brusznicą ubijana jak bita śmietana - prawdziwy comfort food :) A smak żytniego chleba z cudownym serem leipäjuusto i dżemem z maliny moroszki śni mi się do dziś :) Dzięki zachwytowi skandynawskimi jagodowymi smakami zaczęłam drążyć i odkryłam stanowisko maliny moroszki i maliny tekszli w moich okolicach, na Mazurach :)))<br />A poza wszelkimi jagodami - kawa z ekspresu przelewowego (w ilościach hurtowych ;)), ohydne cukierki salmiakki i jałowcowe aromaty :) I mnóstwo drożdżowego :)<br />Pozdrawiam serdecznie i zimowo :)))Monikahttps://www.blogger.com/profile/09156411852105702494noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-18119191936386912232016-12-07T12:07:42.495+01:002016-12-07T12:07:42.495+01:00Skandynawia kojarzy mi sie ze smakiem klopsikow cz...Skandynawia kojarzy mi sie ze smakiem klopsikow czyli szwedzkich köttbullar, ktore podawane są z ziemniakami, żurawina i z marynowanym ogorkiem. <br />Ten zapach i smak zapamiętałam z dzieciństwa kiedy to wyjeżdzałam do cioci mieszkajacej w Sztokholmie na ferie i wakcje.Taką Szwecję znam.Zimą Szwecja pachnie cynamonem i szafranem gdzyz szwedzi caly grudzien pieką pierniki i drozdzowki z szafranem, ktore nazywaja sie lussekatter.uwielniam je.Kasia TomczykKasiaTomczyknoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-21552990457143362182016-12-07T10:11:51.843+01:002016-12-07T10:11:51.843+01:00Myśl o Skandynawii, Norwegii wyzwala smak chłodu, ...Myśl o Skandynawii, Norwegii wyzwala smak chłodu, pełnego drobnych igiełek, chłodu czystego, sterylnego i przejrzystego. To smak zimna, które jest przezroczyste, szklane i pierwotne. To wszystko nasuwa wizję schłodzonej do absolutnej gęstości czystej wódki podanej w grubym, ciężkim i masywnym przypominającym lodowiec szkle. Jako ascetyczny dodatek jedynie rozwarstwiający się, aksamitny, surowy łosoś o najpiękniejszej barwie. Pytanie dlaczego - ponieważ to najpiękniejsze miejsca na ziemi - niech pozostaną surowe, sterylne i upajające.<br /><br />Agata AndrysiakAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/18226165365172303632noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-47327048634136407562016-12-07T08:44:17.350+01:002016-12-07T08:44:17.350+01:00Nie będę oryginalna jeśli napisze, że kuchnia skan...Nie będę oryginalna jeśli napisze, że kuchnia skandynawska kojarzy mi się z rybami, charakterystycznymi słodyczami w kształcie wafli i pysznym sosem waniliowym .... z pudełka. Wszystko dzięki fantastycznej podróży przez Norwegię, który skończył się kilkudniowym pobytem na norweskiej wyspie u rodziny. Własnoręcznie złowione ryby, które potem zostały usmażone i zapakowane w pudełko z prowiantem na drogę, które towarzyszyło nam w trasie na Narwik i Lofoty. Niezapomniany smak i emocje!Dorotahttps://www.blogger.com/profile/01634385164302731600noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-31949034222646653302016-12-07T07:48:03.672+01:002016-12-07T07:48:03.672+01:00Kuchnia skandynawska kojarzy mnie się nieodzownie ...Kuchnia skandynawska kojarzy mnie się nieodzownie z magią Świąt Bożego Narodzenia, nie z konkretnym smakiem czy potrawą, ale czymś zaledwie ulotnym o zapachu cynamonowo korzennej przyprawy, oryginalności i intensywności tamtejszych ryb, ciepłem iskrzącego kominka oraz rozgrzewającego wina. Zafascynowana tym „czymś ulotnym”, od lat w świątecznym oknie stawiam norweski, dwuramienny świecznik w kolorze ciepłej czerwieni i stroję dom norweskimi motywami.<br /><br />Sylwia Stankiewicz<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/16944977055588709613noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-68656342444354827542016-12-06T21:26:25.661+01:002016-12-06T21:26:25.661+01:00Skandynawia kojarzy mi się z łososiem. Uwielbiam r...Skandynawia kojarzy mi się z łososiem. Uwielbiam ryby pod każdą postacią. Ale nie ma to jak grilowany łosoś z sosem pomidorowym z dodatkiem mleka kokosowego i do tego ugotowana komosa ryżowa (quinoa). Pyszności :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05080805037348450941noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-54524464467414423812016-12-06T21:02:54.267+01:002016-12-06T21:02:54.267+01:00Moja Skandynawia smakuje szafranem :) Jakież było ...Moja Skandynawia smakuje szafranem :) Jakież było moje zdziwienie, gdy zamieszkawszy w internacie jednej ze szwedzkich szkół gdzieś pośrodku niczego szkolna stołówka na jeden z pierwszych obiadów zaserwowała krewetki w szafranowym sosie. Jak to, najdroższa przyprawa świata w szkolnej stołówce? A jednak, Szwedzi lubują się w tym aromatycznym dodatku, kochają złoty kolor jaki nadaje nie tylko sosom, ale również szafranowym bułeczkom, tzw. lussekatter pieczonym na Luciadagen 13-ego grudnia :) Smak i zapach szafranu już zawsze będzie wywoływał u mnie wspomnienie mroźnej zimy w przepięknym, szwedzkim krajobrazie.Aga.Arthttps://www.blogger.com/profile/13827584671930638952noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5036371838619656396.post-66573558207858533282016-12-06T20:45:05.273+01:002016-12-06T20:45:05.273+01:00Może to dziwne, ale ze Skandynawią kojarzy mi się ...Może to dziwne, ale ze Skandynawią kojarzy mi się Surströmming. Nie miałam niestety możliwości spróbować tego przysmaku, ale na pewno jeśli w życiu zdarzy się okazja zrobię to. Dla osób, które nie wiedzą co to Surströmming - jest to sfermentowany śledź w zalewie solnej. Śledzie spożywane są zazwyczaj z cienkim chlebem, pastą ziemniaczaną oraz cebulką. Wiem, że jest wiele pysznych smakołyków, które oferuje Skandynawia. Jednak po przeczytaniu pytania od razu mój mózg podpowiedział "Surströmming". <br /><br />Joanna HeliniakAnonymousnoreply@blogger.com