Jeśli w kuchni można mówić o
miłości od pierwszego wejrzenia – to tak - to była taka miłość.
Zabujałam się w jednej chwili. :)
Jeśli w kulinariach można mówić o
inspiracji – to tak – zainspirowało mnie konkretne (klik) zdjęcie Eweliny.
Zobaczyłam i wpadłam jak śliwka w
kompot. :)
Jeśli nie wiecie czy patisony są
smaczne – to tak – są pyszne, podobne smakiem do cukinii.
Za to wyglądem biją je na głowę. :)
Jeśli wahacie się czy nadziewać –
to TAK! Nadziewać czym prędzej i czymkolwiek! :)
Ja wykorzystałam zbożowe risotto (na
bazie ryżu, pszenicy i kaszy jęczmiennej perłowej) z kurkami.
Całkiem podobne do tego, które kiedyś prezentowałam na blogu(klik).
Pięknie się teraz prezentowało podane w patisonie.
Biegnijcie na targ po te wesołe owoce
o wyglądzie statku kosmicznego z filmów S-F i nadziejcie tym, co lubicie
najbardziej.
Może spróbujcie sposobu Eweliny(klik)? A może spróbujecie farszu podobnego do mojego?
I zakochajcie się od pierwszego kęsa.
:) Tego Wam życzę. :)
Polecam!
Patisony nadziewane risottem z
trzech zbóż i kurek
2 patisony zielone lub żółte (u mnie
zielone)
½ szkl. mieszanki 3 zbóż: ryż, pszenica, kasza jęczmienna perłowa (użyłam gotową mieszankę ziaren Gallo)
ok. 100g świeżych kurek
1 mała cebulka
ok. 50 ml białego wina wytrawnego
ok. 250 ml wrzącego bulionu (u mnie warzywny) – do risotta
½ szkl. mieszanki 3 zbóż: ryż, pszenica, kasza jęczmienna perłowa (użyłam gotową mieszankę ziaren Gallo)
ok. 100g świeżych kurek
1 mała cebulka
ok. 50 ml białego wina wytrawnego
ok. 250 ml wrzącego bulionu (u mnie warzywny) – do risotta
+ ok. 250 ml gorącego bulionu – do
duszenia patisonów
kilka gałązek świeżego tymianku
2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
pieprz do smaku
garść poszatkowanej drobno natki pietruszki
Patisony umyć i osuszyć. Odciąć nożem wierzch z ogonkiem. Łyżeczką wydrążyć miąższ, uważając, by nie przebić ścianek (dobrze sprawdza się łyżeczka do wycinania kulek z owoców).
2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
pieprz do smaku
garść poszatkowanej drobno natki pietruszki
Patisony umyć i osuszyć. Odciąć nożem wierzch z ogonkiem. Łyżeczką wydrążyć miąższ, uważając, by nie przebić ścianek (dobrze sprawdza się łyżeczka do wycinania kulek z owoców).
Czysty miąższ (niegąbczasty i bez
pestek) pokroić w kostkę. (Mnie trafiły się patisony, który
miał mało dobrego miąższu – większość była gąbczasta i nie
nadawała się do użytku).
Kurki oczyścić. Jeśli są bardzo zabrudzone – przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić dowolnie (malutkie grzybki można pozostawić w całości).
Cebulę drobno posiekać.
W głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę – smażyć do lekkiego zeszklenia. Dodać kurki i miąższ patisonów - smażyć 2-3 minuty na niewielkim ogniu. Wrzucić mieszankę ziaren - chwilę przesmażyć. Zalać białym winem, dodać listki tymianku – dusić, aż do wyparowania płynu. Wlać chochelkę wrzącego bulionu (garnuszek z bulionem najlepiej trzymać na maleńkim ogniu, tak by bulion cały czas był bardzo gorący). Gotować, często mieszając, aż do wyparowania płynu. Bulion dolewać partiami (po 1 chochelce). Doprawić do smaku pieprzem. Zdjąć z ognia gdy ziarna będą al dente – a ostatnia porcja płynu jeszcze nie zdążyła całkowicie się zredukować.. Wmieszać natkę pietruszki.
Nadziać risottem oba patisony. Do
patelni o dużej średnicy (powinna pomieścić oba patisony) wlać
drugą porcję gorącego bulionu (ok. 250ml). Umieścić w niej
patisony i i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 20
min. Co kilka minut można polewać je bulionem, w którym się
znajdują. Patisony powinny być miękkie, ale nadal jeszcze lekko
chrupiące.
Smacznego!
zdjecia godne najlepszego mistrza. a smaka pewnei rownie idealny.
OdpowiedzUsuńPatisony są faktycznie piękne, mają falbanki eleganckie:).
OdpowiedzUsuńNie nadziewałam patisona, chętnie bym skosztowała.
Cudowne zdjęcia kochana! Gdzie je robiłaś?
Pozdrowienia cieplutkie:*
spotkanie z UFO bardzo smakowite
OdpowiedzUsuńJa w tym roku pierwszy raz spróbowałam patisona i była to miłość od pierwszego kęsa ;) tylko, że ja usmażyłam go jak kotlety. Muszę spróbować nadziewanego...
OdpowiedzUsuńCzy to oznacza, ze pierwszy raz jadlas patisony? Czy ze pierwszy raz w takiej formie? Ja patisony lubie, choc faktycznie rzadziej je kupuje niz cukinie... I najbardziej lubie te najmlodsze :)
OdpowiedzUsuńPiekne fotki Malgosiu!
Pozdrawiam serdecznie :)
patisony znam od dziecka, i gotowanie i pieczone i maleńkie białe i żółte marynowane w wekach, ale jakoś nadziewanych nie kojarzę ;), jak dobrze że jest tyle smaków wartych poznania ;)
OdpowiedzUsuńWitam. Nominowałam Cię do nagrody Versatile Blogger Award http://izyciezesmakiem.blogspot.com/ Zapraszam do zabawy :)
OdpowiedzUsuńZdjęcia u Eweliny widziałam - zgadzam się - piękna inspiracja :)
OdpowiedzUsuńTwoje nadziewane UFO też mi się podoba - zwłaszcza z kurkami, które uwielbiam. Nic, tylko lecieć na halę targową i działać :)
Pozdrawiam :)
Te zdjęcia są tak klimatyczne, że się nie można napatrzeć! A to turkusowe tło po prostu mnie urzeka :)
OdpowiedzUsuńDziś właśnie jadę do Mamy odebrać kupione dla mnie na naszym krakowskim Kleparzu patisony i grzyby i zdaje się, że zainspiruję się Twoim daniem :)
Patisony wyglądają zjawiskowo :) Takie danie chętnie bym skosztowała.
OdpowiedzUsuńJarzyna zachęca samym swym widokiem i woła "ugotuj mnie!" i nie wiem czy to kwestia urody warzywa samego w sobie, czy zasługa genialnego zdjęcia. Chyba z tym przepisem skuszę się wreszcie na patisona. Piękne i bardzo apetyczne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńWłaśnie zastanawiałam się co zrobić z takim jednym patisonem z lodówki. Dzięki za pomysł!
OdpowiedzUsuńNie dość,że urocze!To pewnie pyszne!
OdpowiedzUsuńW tym roku zjadłam pierwszego patisona i to właśnie nadzianego. Smak podobny do cukinii-faktycznie, ale nie wiem czy może nie troszkę ciekawszy - z cukinią kochamy się od małego ale po spróbowaniu patisona nasze więzi troszkę się poluzują ;) również zachęcam do spróbowania:)
OdpowiedzUsuńZ nieba mi spadłaś - mam mgliste pomysły na zrobienie małej dyni faszerowanej, a ten patison nadał im kierunek ;)
OdpowiedzUsuńOj dlaczego tak późno zobaczyłem że można podać tak świetne i nietypowe danie
OdpowiedzUsuń