niedziela, 1 maja 2016

Sernik cytrynowy z malinami


Zabawnym wydaje mi się fakt, że ja, średnia fanka serników (zdecydowanie wolę konsumować szarlotkę :)) - właśnie to ciasto przygotowuję najczęściej. W tej kwestii uchodzę wśród rodziny (o ironio!) za mistrza nad mistrzami i żadne spotkanie bez sernika obejść się nie może. Bez szarlotki za to – i owszem... ;-)
Ciasto znika zawsze w mgnieniu oka, a ja cieszę się, że stosunkowo małym wysiłkiem sprawiłam najbliższym przyjemność. :D


Rzadko się zdarza, bym korzystała z owoców przed ich właściwym sezonem. Zwykle cierpliwie czekam, aż pojawią się we właściwym dla siebie czasie. Tym razem jednak dałam się namówić obchodzącej urodziny Pszczółce i pozwoliłam sobie na małe odstępstwo, a sernik cytrynowy z dodatkiem malin, aż dwukrotnie w krótkim czasie stanął na moim stole i cieszył się dużym wzięciem. :)
Ostatnio eksperymentuję z serami i łączę różne jego rodzaje. A to tradycyjny twaróg z mascarpone, a to z ricottą, albo jak teraz – z delikatnie słonym serkiem kremowym (typu „Philadelfia”). Takie połączenia fajnie się sprawdzają, a masa serowa wydaje mi się bardziej delikatna.


Ponieważ chciałam, aby ciasto naprawdę dawało orzeźwiającego kopa – wykończyłam jego wierzch najlepszym cytrynowym kremem, jaki wymyślił człowiek – przepysznym lemon curde'em. Do tego garść malin i voila! :)
Koniecznie musisz spróbować, chociaż wcale się nie obrażę, jeśli postanowisz poczekać na prawdziwy sezon malinowy. :)


Sernik cytrynowo – malinowy (z lemon curd'em)
(proporcje na tortownicę o średnicy 20cm)

Ciasto półkruche:
100g mąki krupczatki
20g cukru pudru
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
40g masła zimnego
1 żółtko (rozm. M)
2 łyżki syropu złocistego

Mąkę przesiać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dorzucić kawałki zimnego masła i całość posiekać do uzyskania grudek. Dodać żółtko i syrop złocisty – szybko zagnieść ciasto i wyłożyć nim dno tortownicy o średnicy 20cm. Schłodzić w lodówce przez min. 15-20min.

Masa serowa:
400g twarogu półtłustego
400g serka naturalnego (delikatnie słony – użyłam Piątnica „Twój Smak”)
4 jaja (rozm. M; lub 3x rozm. L)
150g cukru pudru
1 łyżka skrobi kukurydzianej (maizena) lub mąki ziemniaczanej
drobno otarta skórka z 1 dużej cytryny
kilka kropel aromatu cytrynowego (opcjonalnie, można pominąć)
100g malin (świeże lub mrożone)

Oraz:
4 łyżki lemon curd'u (kremu cytrynowego) – przepis poniżej
garść malin do ozdoby

Lemon curd:
(proporcje na ok. 200ml kremu)

2 jajka (M)
2 cytryny (potrzebne skórka i sok)
100g cukru
60g masła

W szklanej lub metalowej misce umieścić cukier, skórkę otartą z dwóch porządnie wyszorowanych cytryn, oraz wyciśnięty sok. Ustawić miskę na garnku z wrzącą wodą i podgrzewać chwilę, aby cukier się nieco rozpuści. Następnie zmniejszyć płomień na minimalny, dodać masło i rozkłócone 2 jajka - mieszać dość energicznie rózgą tak długo, aż masa jajeczna wyraźnie zacznie pęcznieć i delikatnie zgęstnieje – należy być czujnym i bardzo uważać, gdyż nie wolno doprowadzić do zagotowania (trwa to ok. 10 min.). Zdjąć miskę z garnka i ostudzić cytrynową masę. Można przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Twaróg przepuścić 2-3 razy przez maszynkę do mielenia (zamiennie można użyć gotowca, 3-krotnie mielonego).
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C.
Foremkę ze schłodzonym spodem ciasta wstawić do piekarnika i podpiec przez 10 min.
W międzyczasie jajka utrzeć z cukrem i drobno otartą skórką cytrynową. Następnie dodać skrobię kukurydzianą, oba rodzaje twarogu i aromat cytrynowy. Przelać ciasto do foremki z podpieczonym spodem, równomiernie poukładać maliny, wciskając je wgłąb ciasta. Wyrównać wierzch szpatułką.
Piec ok. 50 min. w kąpieli wodnej (do piekarnika wstawić dodatkowe naczynie wypełnione wodą, lub wykorzystać funkcję pary piekarnika).
Gotowe ciasto ostudzić porządnie na kratce, następnie chłodzić w lodówce min. 3-4 godz. (najwygodniej przez całą noc). Następnie na wierzchu sernika rozsmarować lemon curd i ozdobić dodatkową porcją malin.
Smacznego!

8 komentarzy:

  1. pięknie wygląda ten serniczek i z pewnością był pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Boski! Kocham cytrynowe ciasta i desery i już wiem, że muszę ten sernik zrobić!
    Te malinki na żółtym kremie wyglądają bardzo, ale to bardzo pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też wolę szarlotkę, ale dobry sernik zrobić też sztuka ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O matko i córko.... Jakie zdjęcia...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pięknie, nie dziwię się, że znika tak szybko;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow!Wygląda przepięknie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Smaki to wiadomo, ale połaczenie cytrynowego i malinowego koloru prezentuje się przepysznieą

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz. :) Jestem winna Ci informację: blog jest moderowany, spamowi i pyskówkom mówimy stop. We wszystkich innych sprawach zapraszam. :)