piątek, 5 sierpnia 2016

Racuchy. Z ricottą i jagodowym sosem.


Prawdę mówiąc, jest to jedna z tych łatwych, szybkich i przyjemnych potraw, o które warto się pokusić o każdej porze roku, a już szczególnie teraz, w okresie letnim, gdy z przyjemnością możemy wybierać i przebierać w pysznych, świeżych owocach.
Te pyszności sprawdzą się o każdej porze dnia: na śniadanie i na kolację, a my – wierzcie lub nie – zjadamy je nawet w ramach lekkiego obiadu.

 

Racuchy (a może placuszki? pankejki? - jak zwał, tak zwał) są niesamowicie mięciutkie i delikatne. A to za sprawą głównego składnika – niesamowicie lekkiej i puszystej, ricotty – produktu, który powstaje z serwatki.
Stosunkowo niewielka ilość mąki, jaką wsypuję do masy - dodatkowo wpływa na fakt, że placuszki rozpływają się w ustach. Moje dzieciaki wprost je uwielbiają i ile bym ich nie usmażyła, zawsze będzie mało.


Wersja, którą Wam dzisiaj pokazuję – to wersja deserowa, na słodko (ale nie przesadnie słodko) i z sosem owocowym, przygotowanym z leśnych jagód.
Tak naprawdę ten sos, to nic innego jak zwykły… domowy kisiel, tyle, że o rozrzedzonej konsystencji. Taki sam można przygotować nie tylko z jagód, ale praktycznie niemal z dowolnych owoców. Zasada jest bardzo prosta: należy zagotować owoce z niewielkim dodatkiem cukru, aby wydobyć z nich sok, a następnie zagęścić odrobiną skrobi (np. kukurydzianej lub ziemniaczanej) rozrobionej w zimnej wodzie lub np. soku z cytryny. I już. :) Większe owoce należy wcześniej rozdrobnić; owoce jagodowe zostawiamy w całości. Ilość cukru najlepiej dozować zależnie od słodkości samych owoców, oraz do naszych preferencji smakowych.

W tym miejscu tylko powiem, że ricottowe placki są tak uniwersalne, że jeśli cukier zamienicie na szczyptę soli, pieprzu i dowolnych przypraw lub świeżych ziół, a zamiast owoców, sięgniecie np. po szpinak, bób, groszek, czy np. botwinkę – to nadal będzie super pysznie, tyle, że wytrawnie. :)

Na blogu znajdziecie np. takie pomysły na słone racuchy z ricottą:
Racuchy z ricotty z bobem i miętą - KLIK
Racuchy z ricotty o smaku curry, ze szpinakiem - KLIK
Racuchy z ricotty, parmezanu i mięty - KLIK

A dla chętnych jeszcze tradycyjny przepis na domowy kisiel (tutaj z czarnej porzeczki) - KLIK


Racuchy z ricotty z sosem jagodowym
(ok. 23 szt.)

Sos:
ok. 350g jagód leśnych
ok. 70g cukru (a najlepiej ilość do własnego smaku)
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej)

Jagody przebrać, opłukać wodą, odsączyć na sicie. Następnie przełożyć do rondelka, wymieszać z cukrem. Gotować ok. 4-5 minut na średnim płomieniu, aż owoce zagotują się i puszczą sok.
Sok z cytryny wymieszać bardzo dokładnie ze skrobią kukurydzianą (lub mąką ziemniaczaną), następnie jak najmniejszym strumieniem wlewać miksturę do gotujących się jagód (koniecznie cały czas mieszając owoce). Powinniśmy uzyskać gęstość dość rzadkiego kisielu. W razie potrzeby można rozrzedzić sos wodą, lub zagęścić dodatkową ilością mikstury.

Racuchy:
500g ricotty
5 jajek (rozm. M) lub 4 szt. (L)
½ łyżeczki ekstraktu z prawdziwej wanilii
100g mąki pszennej
ok. 50g cukru
mała szczypta soli
¼ łyżeczka proszku do pieczenia
masło klarowane do smażenia

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Jajka rozkłócić z ekstraktem z wanilii, cukrem i szczyptą soli. Mieszając trzepaczką dodawać kolejno: ricottę, oraz mąkę z proszkiem.
Nakładać porcjami na mocno rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym. Smażyć na niewielkim płomieniu z obu stron do zezłocenia.
Gotowe racuchy podawać z ciepłym lub zimnym sosem jagodowym.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. To jeden z moich ulubionych sposobów na letnie placki, a szczególnie z jagodami! Zdjęcia są mistrzowskie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Letnie , pyszne , przez Małgosie zrobione, ach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jagody, w tym roku obrodziły w lesie ...uwielbiam je zbierać
    Czy filtrujesz wodę, którą używasz w swojej kuchni?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz. :) Jestem winna Ci informację: blog jest moderowany, spamowi i pyskówkom mówimy stop. We wszystkich innych sprawach zapraszam. :)