czwartek, 15 marca 2012

Słodkie serduszka, słodkie wypieki


Mam ogromną słabość do maleńkich wypieków.
W swych kuchennych zbiorach posiadam naprawdę pokaźną kolekcję miniaturowych foremek. Kolorowych i tradycyjnych – w kolorach bieli i czerni. I o różnym przeznaczeniu. Uwielbiam je wszystkie. Wypieki z nich nie są wcale lepsze, ale bardziej cieszą oko i piękniej prezentują się na stole.
Moja kolekcja powiększyła się ostatnio m.in. o foremki z polecanej przeze mnie kolekcji Tchibo - „Czas na wypieki” (klik). Różowe i fioletowe foremki są przesłodkie i porwą za serduszko chyba każdą małą dziewczynkę. Moja Pszczółka jest nimi wprost zachwycona i na krok nie odstępowała mnie w kuchni, gdy szykowałam słodkości. Ba! Podebrała nawet swojemu bratu aparat i tak jak mama – uwieczniała na zdjęciach te małe cudeńka. :D
Póki co, upiekłam po prostu małe ciasta do filiżanki kawy, ale mam już pomysł na urodzinowy wypiek dla córeczki: torcik w kształcie motyla lub koniczynki, których kształt uzyskam odpowiednio układając pojedyncze sercowe biszkopty. :)


Tymczasem cały czas czekam na Wasze WIOSENNE ZDJĘCIA SŁODKIEGO WYPIEKU.
Macie jeszcze 8 dni na przysyłanie swoich propozycji.
Przypominam, że szczegóły na temat konkursu znajdziecie TUTAJ (klik).

A poza tym, czy czujecie już powiew wiosny? Dzisiaj wypatrzyłam na niektórych krzewach i drzewach pierwsze, maleńkie jeszcze pąki! Huuura! Już nie mogę doczekać się wszechogarniającej zieleni i bladoróżowych kwiatków!  Czy Wy też? :)


Kawowe serca z polewą czekoladową

Ciasto:
200g mąki
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki gorącej wody
200g masła w temp. Pokojowej
100g brązowego cukru trzcinowego
2 jaja
3 łyżki syropu złocistego (golden syrup)

Polewa:
150g czekolady deserowej
2 łyżki śmietanki 30 lub 36%
1 łyżka oleju słonecznikowego



Piekarnik nagrzać do temp. 180st.C.
Foremki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Można jednej foremki o średnicy 20cm.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia do osobnej miski.
Kawę, kakao i gorącą wodę wymieszać w kubeczku, tak aby powstała jednolita, gładka, choć dość gęsta masa.
Masło utrzeć z cukrem. Cały czas mieszając – dodawać po jednym jajku, a potem syrop złocisty. Wmieszać pastę kawową, a na sam koniec dodać mąkę z proszkiem.
Wyłożyć masę do foremek.
Piec ok. 45 -50 min. Patyczek włożony w środek ciasta powinien być suchy. Ostudzić na kratce.

Przygotować polewę: połamaną czekoladę rozpuścić wraz ze śmietanką i olejem w kąpieli wodnej. Masa powinna być gładka i świecąca. Posmarować ostudzone ciasta.
Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Marzą mi się takie foremki. Ślicznie to wygkąda :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pewnie w każdej z nas siedzi taka mała dziewczynka i kocha małe, słodkie i kolorowe foremki :D,

    OdpowiedzUsuń
  3. Bosssko wyglądają, mam ochote polizać ekran :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulino, nie krępuj się. :D W końcu we własnym domu nikt nie zobaczy. :D

      Usuń
  4. Piękne i pysznie czekoladowe, a takie lubię. A słabość do maleństw mam i ja.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne foremki :) Widziałam je na stronie Tchibo :).
    Ciastka do kawy - mmmm- czekoladowo- kawowe to ja uwielbiam:)
    Małgoś, ja również czuje wiosnę, juz się nie mogę doczekać zieleni na drzewach, krzewach i traw tak ładnie pachnących :)
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Poproszę zapakować na wynos i wysłać do Warszawy na Dolny Mokotów :)))))
    Małgoś a tak dodając na marginesie to ta kolekcja Tchibo jest genialna - foremki wysokiej jakości, naprawdę jestem pod wrażeniem!

    OdpowiedzUsuń
  7. slicznie, kolorowo i tak wiosennie, w koncu! ;))

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też wypatruję wiosny, już prawie ją czuję zbliżającą się zielonymi krokami.
    Prawdziwe serduszkowe cuda wyczarowałaś!

    OdpowiedzUsuń
  9. palce lizać :) gratuluję pięknego blogu:)

    OdpowiedzUsuń
  10. I teraz powinnas sie poczuc winna, albowiem przez Ciebie poprosilam siostre, zeby mi kupila takie foremki do tarteletek jak pokazujesz w poprzednim wpisie :D
    Serducho pewnie nie dla mnie ;) ale i tak wirtualnie sie poczestuje :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Sprostowanie - nie jakie pokazujesz, tylko do jakich zachecasz tak ogolnie ;)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz. :) Jestem winna Ci informację: blog jest moderowany, spamowi i pyskówkom mówimy stop. We wszystkich innych sprawach zapraszam. :)