środa, 6 listopada 2013

„Kuchnia chińska według Goka”. Konkurs z nagrodami.


Moi drodzy, po króciutkiej blogowej ciszy (praca, praca, praca :)), powracam z propozycją na miłą zabawę, oczywiście związaną z kuchnią i kulinariami.
Właśnie dzisiaj ma miejsce polska premiera nowej książki ekscentrycznego brytyjskiego stylisty i projektanta mody – Goka Wana. Dokładnie tego samego, który podpowiadał jak dobrze wyglądać nago... :) Tym razem Gok Wan zabiera nas w podróż po meandrach kuchni chińskiej, dzieląc się sekretami rodzinnej kuchni i ulubionymi przepisami Papy Wana. Jego życiowe motto brzmiało: „Nie jemy po to, by żyć. Żyjemy, żeby jeść”.
Piękne prawda? :)
W związku z premierą przygotowałam dla Was konkurs, a Wydawnictwo Albatros ufundowało trzy nagrody w postaci świeżutkich, gorących jeszcze książek „Kuchnia chińska według Goka”.



Zadanie konkursowe będzie wymagało... gotowania i odrobinę fotografowania. :)
Z „Kuchni chińskiej według Goka” wybrałam dla Was jeden, prosty przepis. Naprawdę bardzo prosty i co ważne, z łatwo dostępnymi składnikami. Pobyt w kuchni nie zajmie Wam dłużej, niż 25 minut.
Gok przy tej recepturze pisze: „Podwińcie rękawy, uwagę skoncentrujcie na przeciwniku i do dzieła...” :)

Poniżej podaję Wam przepis, oraz warunki konkursu (jak zwykle proszę o uważne przeczytanie).
Jeśli nie macie woka, albo któregoś składnika Wam zabraknie – nie bójcie się używać zamienników. W końcu w kuchni liczy się dobra zabawa. :)
Ja również będę z Wami gotować i wkrótce pokażę jak udało mi się wykonać zadanie. :) 
A tymczasem...

Przepis na:
Czosnkowy kurczak” 
(„Kuchnia chińska według Goka” str. 42).
danie dla 2 osób

2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
sól i zmielony biały pieprz
4 udka kurczaka bez kości i skóry, pokrojone w kawałki „na jeden kęs”
olej arachidowy do smażenia
4 ząbki czosnku, obrane, pokrojone w plasterki
3 dymki, pokrojone na pałeczki
2 łyżki wina ryżowego shaoxing lub wytrawnego sherry
1-2 łyżki sosu sojowego
szczypta miałkiego cukru

1. Mąkę ziemniaczaną wsyp do płytkiej miski, wymieszaj ze sporą szczyptą soli, oraz pieprzu i obtocz w niej kawałki kurczaka, a następnie otrzep je z nadmiaru mąki.
2. Rozgrzej wok na silnym ogniu, wlej kilka łyżek oleju i na gorący wrzuć kawałki kurczaka (jeśli trzeba, partiami). Smaż 3-4 minuty, aż się przyrumienią i będą lekko chrupiące na zewnątrz i niesurowe w środku. Wyjmij łyżką cedzakową i odsącz z tłuszczu na kuchennym papierze. Odstaw, a wok umyj.
3. Wlej do woka odrobinę oleju i podgrzej na dość silnym ogniu. Wrzuć czosnek i dymkę. Podsmażaj 1 minutę, aż czosnek się zeszkli i zacznie intensywnie pachnieć. Dodaj wino, sos sojowy, cukier i szczyptę pieprzu. Zagotuj i dopraw do smaku.
4. Włóż kawałki kurczaka z powrotem do woka, dobrze wymieszaj z sosem, czosnkiem i dymką.
5. Posmakuj i jeśli trzeba, dodaj więcej sosu sojowego lub innych przypraw. Podawaj od razu.


Warunki konkursu:
1. Zadanie konkursowe:
Na podstawie podanego wyżej przepisu przygotuj czosnkowego kurczaka i smacznie sfotografuj.
UWAGA! Przy potrawie (albo gdziekolwiek w polu widzenia kadru) połóż karteczkę z napisem „Konkurs z Albatrosem” , albo „Kuchnia chińska według Goka” i dopiero wtedy (!) zrób zdjęcie.
Wykonanie napisu w programie graficznym na zdjęciu – niestety nie będzie się liczyło, a zdjęcie zostanie zdyskwalifikowane (podobnie jak zdjęcie bez w/w karteczki). *

Przyślij do mnie JEDNO zdjęcie, wraz z bardzo krótką opinią czy Ci potrawa smakowała (dlaczego), lub co Ci się w niej nie podobało (jeśli nie przypadła Ci do gustu). Proszę! nie róbcie kolaży, ani zestawień! Liczy się tylko jedno zdjęcie i jedno ujęcie!

2. Na zdjęcia czekam do niedzieli 17 listopada (włącznie) – (czas mija równo o północy z 17 na 18 listopada 2013).
Przysyłajcie je na adres: pieprzczywanilia @ gmail. com (koniecznie wykasuj w adresie wszystkie spacje! inaczej wiadomość nie dotrze). W tytule maila wpisujcie hasło „Konkurs – Kuchnia chińska według Goka”.

3. W szczególnych sytuacjach - zastrzegam sobie możliwość wydłużenia czasu trwania konkursu.

4. Spośród nadesłanych zdjęć spełniających w/w warunki – wybrane zostaną trzy smaczne prace, a autorzy nagrodzeni książką „Kuchnia chińska według Goka”. Ogłoszenie zwycięzców pojawi się na blogu w przeciągu 1 tygodnia, licząc od dnia zamknięcia konkursu.

5. Wysyłki realizowane będą przez Wydawnictwo Albatros. W związku z powyższym - osoby biorące udział w konkursie - tym samym wyrażają zgodę na przekazanie Sponsorowi danych adresowych do wysyłki nagrody.

Dodatkowe wyjaśnienia:
* sposób z podpisanymi karteczkami „wewnątrz zdjęcia” (sfotografowane z potrawą), a nie „na zdjęciu” (nałożone w programie graficznym) – ma za zadanie zminimalizować udział w konkursie nieuczciwych osób, które zamiast swoich prac – przysyłają zdjęcia „pozyskiwane” np. z internetu.


Zachęcam do udziału i miłej zabawy w kuchni życzę! :)

9 komentarzy:

  1. Wow, coś dla mnie. Będę pichcić. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny przepis! na pewno przyrządze

    OdpowiedzUsuń
  3. Małgosiu, czy można uzupełnić przepis innymi dodatkami (np. warzywami) czy musi być dokładnie odwzorowany powyższy przepis? Czy można podać kurczaka na ryżu/makaronie? Nie wiem, czy mogę interpretować czy ściśle trzymać się przepisu? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kitty, nie mam nic przeciwko, żeby dodać coś od siebie, o ile te inne składniki, nie zdominują wizualnie głównej potrawy. :)
      Pozdrawiam. :)

      Usuń
  4. haha właśnie przed chwilą zjadłam tego pysznego kurczaka :) miałam przerzucić zdjęcia na komputer i nagle uświadomiłam sobie, że nie dodałam karteczki :( trudno, przepis i tak jest wart wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz. :) Jestem winna Ci informację: blog jest moderowany, spamowi i pyskówkom mówimy stop. We wszystkich innych sprawach zapraszam. :)