środa, 6 listopada 2013

„Kuchnia chińska według Goka”. Konkurs z nagrodami.


Moi drodzy, po króciutkiej blogowej ciszy (praca, praca, praca :)), powracam z propozycją na miłą zabawę, oczywiście związaną z kuchnią i kulinariami.
Właśnie dzisiaj ma miejsce polska premiera nowej książki ekscentrycznego brytyjskiego stylisty i projektanta mody – Goka Wana. Dokładnie tego samego, który podpowiadał jak dobrze wyglądać nago... :) Tym razem Gok Wan zabiera nas w podróż po meandrach kuchni chińskiej, dzieląc się sekretami rodzinnej kuchni i ulubionymi przepisami Papy Wana. Jego życiowe motto brzmiało: „Nie jemy po to, by żyć. Żyjemy, żeby jeść”.
Piękne prawda? :)
W związku z premierą przygotowałam dla Was konkurs, a Wydawnictwo Albatros ufundowało trzy nagrody w postaci świeżutkich, gorących jeszcze książek „Kuchnia chińska według Goka”.



Zadanie konkursowe będzie wymagało... gotowania i odrobinę fotografowania. :)
Z „Kuchni chińskiej według Goka” wybrałam dla Was jeden, prosty przepis. Naprawdę bardzo prosty i co ważne, z łatwo dostępnymi składnikami. Pobyt w kuchni nie zajmie Wam dłużej, niż 25 minut.
Gok przy tej recepturze pisze: „Podwińcie rękawy, uwagę skoncentrujcie na przeciwniku i do dzieła...” :)

Poniżej podaję Wam przepis, oraz warunki konkursu (jak zwykle proszę o uważne przeczytanie).
Jeśli nie macie woka, albo któregoś składnika Wam zabraknie – nie bójcie się używać zamienników. W końcu w kuchni liczy się dobra zabawa. :)
Ja również będę z Wami gotować i wkrótce pokażę jak udało mi się wykonać zadanie. :) 
A tymczasem...

Przepis na:
Czosnkowy kurczak” 
(„Kuchnia chińska według Goka” str. 42).
danie dla 2 osób

2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
sól i zmielony biały pieprz
4 udka kurczaka bez kości i skóry, pokrojone w kawałki „na jeden kęs”
olej arachidowy do smażenia
4 ząbki czosnku, obrane, pokrojone w plasterki
3 dymki, pokrojone na pałeczki
2 łyżki wina ryżowego shaoxing lub wytrawnego sherry
1-2 łyżki sosu sojowego
szczypta miałkiego cukru

1. Mąkę ziemniaczaną wsyp do płytkiej miski, wymieszaj ze sporą szczyptą soli, oraz pieprzu i obtocz w niej kawałki kurczaka, a następnie otrzep je z nadmiaru mąki.
2. Rozgrzej wok na silnym ogniu, wlej kilka łyżek oleju i na gorący wrzuć kawałki kurczaka (jeśli trzeba, partiami). Smaż 3-4 minuty, aż się przyrumienią i będą lekko chrupiące na zewnątrz i niesurowe w środku. Wyjmij łyżką cedzakową i odsącz z tłuszczu na kuchennym papierze. Odstaw, a wok umyj.
3. Wlej do woka odrobinę oleju i podgrzej na dość silnym ogniu. Wrzuć czosnek i dymkę. Podsmażaj 1 minutę, aż czosnek się zeszkli i zacznie intensywnie pachnieć. Dodaj wino, sos sojowy, cukier i szczyptę pieprzu. Zagotuj i dopraw do smaku.
4. Włóż kawałki kurczaka z powrotem do woka, dobrze wymieszaj z sosem, czosnkiem i dymką.
5. Posmakuj i jeśli trzeba, dodaj więcej sosu sojowego lub innych przypraw. Podawaj od razu.


Warunki konkursu:
1. Zadanie konkursowe:
Na podstawie podanego wyżej przepisu przygotuj czosnkowego kurczaka i smacznie sfotografuj.
UWAGA! Przy potrawie (albo gdziekolwiek w polu widzenia kadru) połóż karteczkę z napisem „Konkurs z Albatrosem” , albo „Kuchnia chińska według Goka” i dopiero wtedy (!) zrób zdjęcie.
Wykonanie napisu w programie graficznym na zdjęciu – niestety nie będzie się liczyło, a zdjęcie zostanie zdyskwalifikowane (podobnie jak zdjęcie bez w/w karteczki). *

Przyślij do mnie JEDNO zdjęcie, wraz z bardzo krótką opinią czy Ci potrawa smakowała (dlaczego), lub co Ci się w niej nie podobało (jeśli nie przypadła Ci do gustu). Proszę! nie róbcie kolaży, ani zestawień! Liczy się tylko jedno zdjęcie i jedno ujęcie!

2. Na zdjęcia czekam do niedzieli 17 listopada (włącznie) – (czas mija równo o północy z 17 na 18 listopada 2013).
Przysyłajcie je na adres: pieprzczywanilia @ gmail. com (koniecznie wykasuj w adresie wszystkie spacje! inaczej wiadomość nie dotrze). W tytule maila wpisujcie hasło „Konkurs – Kuchnia chińska według Goka”.

3. W szczególnych sytuacjach - zastrzegam sobie możliwość wydłużenia czasu trwania konkursu.

4. Spośród nadesłanych zdjęć spełniających w/w warunki – wybrane zostaną trzy smaczne prace, a autorzy nagrodzeni książką „Kuchnia chińska według Goka”. Ogłoszenie zwycięzców pojawi się na blogu w przeciągu 1 tygodnia, licząc od dnia zamknięcia konkursu.

5. Wysyłki realizowane będą przez Wydawnictwo Albatros. W związku z powyższym - osoby biorące udział w konkursie - tym samym wyrażają zgodę na przekazanie Sponsorowi danych adresowych do wysyłki nagrody.

Dodatkowe wyjaśnienia:
* sposób z podpisanymi karteczkami „wewnątrz zdjęcia” (sfotografowane z potrawą), a nie „na zdjęciu” (nałożone w programie graficznym) – ma za zadanie zminimalizować udział w konkursie nieuczciwych osób, które zamiast swoich prac – przysyłają zdjęcia „pozyskiwane” np. z internetu.


Zachęcam do udziału i miłej zabawy w kuchni życzę! :)

9 komentarzy:

  1. Wow, coś dla mnie. Będę pichcić. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny przepis! na pewno przyrządze

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis smakowity :D
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Małgosiu, czy można uzupełnić przepis innymi dodatkami (np. warzywami) czy musi być dokładnie odwzorowany powyższy przepis? Czy można podać kurczaka na ryżu/makaronie? Nie wiem, czy mogę interpretować czy ściśle trzymać się przepisu? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kitty, nie mam nic przeciwko, żeby dodać coś od siebie, o ile te inne składniki, nie zdominują wizualnie głównej potrawy. :)
      Pozdrawiam. :)

      Usuń
  5. haha właśnie przed chwilą zjadłam tego pysznego kurczaka :) miałam przerzucić zdjęcia na komputer i nagle uświadomiłam sobie, że nie dodałam karteczki :( trudno, przepis i tak jest wart wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz. :) Jestem winna Ci informację: blog jest moderowany, spamowi i pyskówkom mówimy stop. We wszystkich innych sprawach zapraszam. :)