środa, 3 października 2007

Ostre tagliatelle z cukinią i szynką parmeńską



Lubię proste dania. Niewyszukane, z niewielką ilością składników. Szybkie w wykonaniu. 10 -15 minut wystarczy, by na stół postawić gorący, pachnący posiłek. Co jest nie bez znaczenia, gdy nawał obowiązków wciąż się powiększa, a doba wydaje się być zbyt krótka.
Do najczęstszych i najbardziej lubianych obiadów w moim domu należą makarony wszelkiej maści, z lekkimi sosami na bazie świeżych pomidorów, lub z dodatkiem sezonowych warzyw. Na łagodnie lub na ostro. Zawsze pysznie!

Upały już mamy za sobą; jesienny chłód i wiatr wyostrza smaki. Czas więc nastał na rozgrzanie się pikantną pastą.


Składniki:
makaron tagliatelle (porcje na 2 osoby)
1 cukinia (jeśli młodziutka i maleńka to 2-4)
4 połówki suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
3-4 plastry szynki parmeńskiej
1 ząbek czosnku
1 suszona papryczka peperoncino
garść świeżo utartego pecorino (lub parmezanu)
sól, czarny pieprz do smaku

W dużym rondlu zagotowujemy wodę. Solimy, wrzucamy tagliatelle i gotujemy al dente.W międzyczasie umytą cukinię kroimy na słupki. Kroimy na paseczki suszone pomidory z zalewy oliwnej, oraz plasterki szynki parmeńskiej. Siekamy bardzo drobniutko jedną suszoną papryczkę peperoncini.Rozgrzewamy na patelni ok. 4-5 łyżek oliwy (najlepsza ta aromatyczna od suszonych pomidorów). Wrzucamy cukinię, wyciskamy ząbek czosnku. Krótką chwilę przesmażamy razem, tak by cukinia cały czas była jędrna i chrupiąca, a czosnek nie zdążył zbrązowieć. Doprawiamy solą, pieprzem i papryczką. Jeszcze smażymy ok. 1 minuty. Zdejmujemy z ognia. W tym czasie powinniśmy już odcedzać makaron i szybko wrzucić go na patelnię. Dokładamy suszone pomidory, szynkę parmeńską i utarte świeżo pecorino. Wszystko razem mieszamy. Podajemy na ciepło.Smacznego!

2 komentarze:

Dziękuję za pozostawiony komentarz. :) Jestem winna Ci informację: blog jest moderowany, spamowi i pyskówkom mówimy stop. We wszystkich innych sprawach zapraszam. :)