niedziela, 25 sierpnia 2013

Po prostu megaśne curry z patisonem :)


Weekend niemal za nami, prace twórczo – pisarskie zakończone (o yeah! :)). Owszem, utknęłam ze dwa razy, na szczęście odetkało się w miarę bez bólu, zwłaszcza gdy parująca kawa stanęła na biurku i owiała mnie swoim zapachem. Nie bez znaczenia była też w międzyczasie krótka wizyta u Ewci, której szeroki uśmiech bardzo pozytywnie mnie naładował. :) 

 

Wracam zatem z obiecanym przepisem na wykorzystanie patisona. Nie zapominajmy – k o s m i c z n e g o patisona, bo jego wygląd chyba nie pozostawia wątpliwości, co do pochodzenia, prawda...? ;-)


Przy poszukiwaniu inspiracji na smaczne zutylizowanie przytarganych do domu „kosmitów” – z pomocą przyszła mi Ewelina z Around the kitchen table, podrzucając kilka swoich pomysłów (klik). Moją uwagę przykuł przepis na sos curry (który u Eweliny był dodatkiem do faszerowanego patisona). No i to było to! :) Eureka! Od razu przyszło skojarzenie z potrawą curry, którą lubię i chętnie przygotowuję. 
 

Tym sposobem powstało to cudowne, niezwykle proste, szybkie w przygotowaniu i przepyszne curry. Całkowicie warzywne (patison + papryka), chociaż nie widzę przeszkód, by w treściwszej wersji dorzuć np. kawałki piersi kurczaka.
Osobiście uwielbiam zagęszczać tego typu potrawy czerwoną soczewicą i oczywiście nie omieszkałam tego uczynić i tym razem.
Polecam, polecam, polecam! :)



Curry z patisonem

3 zielone patisony (ok. 700g)
3 kolorowe papryki (czerwona, żółta, pomarańczowa)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka czerwonej pasty curry (a najlepiej dozować ilość do smaku)
4 łyżki czerwonej soczewicy
500 ml bulionu (np. warzywnego)
½ puszki mleka koksowego (ok. 200g)
2-3 łyżki oleju (u mnie z pestek winogron)
ew. sól, pieprz do smaku
garść liści kolendry lub natki pietruszki (u mnie natka)

Warzywa umyć i osuszyć. Papryki i patisony poprzekrawać na pół, usunąć gniazda nasienne. Strąki papryk pokroić w paseczki, a patisony w grubszą kostkę. Cebulę posiekać. Czosnek drobno zetrzeć.
W garnku rozgrzać olej i delikatnie zeszklić na nim cebulę. Dodać pastę curry, a po krótkiej chwili pokrojone patisony – mieszając chwilę przesmażyć. Na koniec wmieszać czosnek. Wlać bulion, wrzucić paprykę i soczewicę. Gotować ok. 15-20 min. na niezbyt dużym ogniu.
Gdy warzywa lekko zmiękną (nie mogą się rozgotować!), a soczewica zupełnie się rozpadnie i zagęści potrawę - dodać mleczko kokosowe. Zagotować. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!



22 komentarze:

  1. Boże Małgosia co za zdjęcia! A sama potrawa to po prostu wymiatacz!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak zdjęcia zachwycają, a złapane klimatyczne światło idealnie wydobywa kolory z potrawy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolorowe, z soczewica , kupuję Małgosiu!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudo! A te patisony mają najlepszy kształt na świecie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Poleciałam szukać patisonów ale na 2 warszawskich bazarkach ani widu ani słychu.... Ale może jeszcze nie wylądowały ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Curry i inne aromatyczne jednogarnkowce to moje jesienne "comfort food". To wygląda naprawdę obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jak curry, ale zdjęcia są na pewno megaśne. Muszę teraz poszukać patisonów.

    OdpowiedzUsuń
  8. Super zdjęcia - przyjemne światełko, kosmiczne curry, ale według mnie koniecznie warzywne, bez mięsnego dodatku. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ładne zdjęcie! Wygląda bardzo apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Małgosiu czytasz w moich myślach! ... pomyślałem o dodaniu kawałeczka piersi z kurczaka ;)
    Pozdrawiam już z domu ;(

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne kolory, tak pozytywne, że od razu się człowiek uśmiecha.:)
    Ja też ostatnio jadłam patisona. Lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne apetyczne zdjęcia:)
    Dziękuję za tak świetnie prowadzonego bloga!! Jestem ogromną fanką nie od dziś:)Trochę pozazdrościłam i sama założyłam swojego;)
    W wolnej chwili zapraszam do siebie (początki zawsze trudne)
    www.slodkoostre.blogspot.com
    Powodzonka i oby dalej pojawiały się tak dobre kadry:)
    Pozdrawiam
    Natalia

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda naprawdę apetycznie :P

    OdpowiedzUsuń
  14. Przewspaniale się prezentuje i cały blog taki smakowity :)Jakie fajne łyzki!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Niestety patisonów w moim warzywniaku nie widziałam ale mam w domu dynię.
    Pomysł na kolację gotowy :)
    Wspaniałe zdjęcia i przepis.

    Pozdrawiam,
    Ewelina

    OdpowiedzUsuń
  16. Pycha! Ugotowałam dziś na obiad i serdecznie polecam :) Tylko dodałam zdecydowanie więcej pasty curry, bo mleko kokosowe mocno łagodzi smak, a ja preferuję ostre potrawy. Dzięki za super pomysł na patisony!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz. :) Jestem winna Ci informację: blog jest moderowany, spamowi i pyskówkom mówimy stop. We wszystkich innych sprawach zapraszam. :)